Ny rapport om följderna av turism med vilda djur

Ny rapport om följderna av turism med vilda djur

Nyheter

För första gången publicerar vi en rapport om den globala påverkan som turism har på de vilda djuren. Den är gjord i samarbete med enheten för bevarande av vilda djur på Oxfords universitet.

Upp till 4 miljoner turister som besöker turistattraktioner med vilda djur bidrar troligen till ett storskaligt djurplågeri och till att djuren kan bli utrotningshotade. Den typiska turisten är också omedveten om den påverkan som den har. Det är några av slutsatserna i en studie som World Animal Protection har gjort i samarbete med universitetet i Oxford.

Tusentals olika anläggningar undersökta

Det är den första djupgående studien av den påverkan som turism har på vilda djur. Forskarna undersökte 48 sorters attraktioner med vilda djur i tusentals olika anläggningar. De spänner från gatuunderhållning som ormtjusning, dansbjörnar och shower med makaker till stora, etablerade anläggningar med tiotusentals besökare varje år. De valde sedan ut 24 av dessa attraktioner som är bland de mest populära med runt 3,6 – 6 miljoner turistbesök årligen, och granskade dessa mer grundligt. Bland annat kom de fram till att:



* 18 attraktioner (inklusive ”tigerselfies”, vandra med lejon, delfinarier, Kopi Luwak-farmer och elefantparker) påverkar välfärden negativt för sammanlagt 230 000–550 000 djur.



* 14 attraktioner som rör 120 000 – 340 000 djur har negativ påverkan på bevarandet av vilda djurarter.



* Det var bara sex sorters attraktioner som rör 1 500 – 13 000 djur som bedömdes ha positiva effekter för djuren välfärd och bevarande – samtliga var reservat för vilda djur.



* Det innebär att 2 - 4 miljoner turister varje år ekonomiskt stöttar verksamheter som sannolikt har negativ påverkan på djurens välfärd och/eller artbevarande.

Positiv respons trots dålig välfärd

Man kan tro att dessa besök borde lämna en bitter eftersmak men det är bara sant till viss del. Forskarteamet undersökte respons på TripAdvisor och upptäckte att attraktioner med sämre djurvälfärd fick mer negativ respons än de med bättre välfärd. Men även för de med sämst betyg var i genomsnitt 80 % av betygen positiva.



Undersökningsledaren Tom Moorhouse förtydligar: “Folk litar på TripAdvisor och om en attraktion får positiva recensioner uppmuntrar det mer folk att komma dit. Så det är ett verkligt problem att dålig djurvälfärd inte resulterar i färre besökare.”

Tumregel för djurattraktioner

David Macdonald, chef på WildCRU; Oxfords universitets forskningsenhet för arters bevarande, säger: “Det är så sorgligt att turister, utan tvekan ofta ditlockade av sitt stora intresse för djur, i all välmening ofta stödjer attraktioner som håller djur i dåliga förhållanden och hotar arternas överlevnad”. Han tillägger: “Detta kan rättas till genom förbättrade lagar, strängare tillämpning av dessa och genom att följa vår tumregel: Undvik alla djurattraktioner som får lägre rekommendation än 80 % på TripAdvisor.”



Tom Moorhouse förtydligar: “Turistattraktioner med vilda djur som får 80 % eller lägre betyg är mer benägna att ha dålig djurvälfärd. I allmänhet borde ansvarsfulla turister läsa de negativa omdömena omsorgsfullt.”



Neil D’Cruze, forskningschef på World Animal Protection, tillägger: “Några av de mest oroande attraktionerna, som elefantridning, har fått överväldigande goda betyg från turister. Här finns ett gyllene tillfälle för TripAdvisor att förbättra sin service till resenärer genom att inkludera djurvälfärd och artbevarande i sina utvärderingar.”

Den ansedda tidskriften National Geographic har skrivit om rapporten. Artikeln kan läsas här:



Skicka en hälsning till researrangörerna som ännu inte har tagit ställning mot elefantunderhållning.

Den typiska turisten är omedveten om den påverkan som den har när den besöker attraktioner med vilda djur.

Läs mer..