Uttern Grant räddad

En räddningsinsats med ett lyckligt slut 

Blogg

Skrivet av

Grant förlorade sin mamma men tappade inte hoppet. Läs hur Hillswick Wildlife Sanctuary räddade en ung uttervalp. 

Inbäddat mellan smaragdkusten på de skotska Shetlandsöarna och den djupblå Atlanten ligger Hillswick Wildlife Sanctuary - en plats som i över 30 år har varit viktig för många sälar och uttrar. Här får de livräddande vård och rehabilitering så att de kan återvända till det vilda, där de hör hemma. 

Ett av djuren som haft turen att träffa reservatets ägare Jan och Pete Bevington är en uttervalp som heter Grant. Grant gör en fantastisk återhämtning. 

Ett skrik i natten

Grant hittades först av en familj i området som hörde hans rop under natten. Han stod mitt på vägen helt ensam och ropade desperat efter hjälp - det var tydligt att han hade tappat bort sin mamma. Det var dags att vidta åtgärder.  

Familjen plockade snabbt upp den lilla kroppen och tog honom till Hillswick Wildlife Sanctuary. Den dagen var Jan och Pete mitt i att hålla en utbildning om marina däggdjur för lokala dykare. Det var stressigt men de tvekade inte att ta hand om Grant. När de undersökte honom förstod de att han var mycket ung, bara ungefär två månader gammal - men han var stark och motståndskraftig. 

untitled-1_8

Grant matas med flaska på reservatet 

Växa sig stor och stark 

Grants diet började med flaskmatning eftersom han fortfarande var så liten När han blev större introducerade experterna på reservatet honom gradvis till fast föda. De började med en blandning av fisk och ersättning och fortsatte till större och större bitar av fisk tills han så småningom lärde sig att äta en hel fisk, som en utter skulle göra i det vilda. Han äter nu fyra hela fiskar om dagen och detta kommer sannolikt att öka till 5 - 6 fiskar varje dag när han växer.   

70949164_1120629354803048_825400711796752384_o

Grant i inhängnaden utomhus  

Född att vara vild 

Grant bor nu i ett av reservatets utomhusområden, där dofterna och miljöerna påminner om hans naturliga livsmiljö. När den hårda Shetlands-vintern smält bort ska han få flytta ut i det vilda.

Personalen på Hillswick kommer att hitta en bra plats att återanpassa honom till naturen och se till att det inte finns några andra uttrar i närheten så att han har en god chans att klara sig själv under sina första dagar som en vild utter. De fortsätter att mata honom där och sakta minska mattillförseln tills Grant äntligen kan leva som en utter borde, jaga sin egen fisk och simma fritt i havet. 

1021957_0_0

Jan och Pete Bevington, grundarna av Hillswick Wildlife Sanctuary 

Hur får uttrar och andra skotska vilda djur hjälp 

Dina viktiga gåvor till World Animal Protection har stöttat Hillswick - det enda djurreservatet i Shetlandsområdet. Tack vare din generositet pågår arbete just nu för att renovera sälvårdsenheten, utrustad med inomhuspooler och allt som Jan, Pete och volontärerna behöver för att ta hand om de djur som lever i denna täta och mångsidiga oas för brittiska vilda djur. 

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.