Vulkan på Vanuatu skapade oro för djurägare

Vulkan på Vanuatu skapade oro för djurägare

Nyheter

Runt 11 500 människor bor på ön Ambae, som är en del av öriket Vanuatu. De flesta bor i hus gjorda av bambu och trä, och har jordbruk som torftig inkomstkälla. Den starka jordbrukskulturen gör att djuren är högt värderade och respekterade.

De flesta familjer har hund eller katt utöver lantbruksdjuren – grisar, kor, kycklingar och ibland getter och hästar. 

Trots att Lamarsdel Lolo har hört vulkanisk aktivitet tidigare var det som väckte honom klockan fem på morgonen den 14 september “helt annorlunda, kändes väldigt hotfullt”. Hans by vid Lolowai på östra Ambae låg kanske längst bort från vulkanen men ljudet skrämde honom och han förklarade att “han aldrig hade hört något liknande förut”. Hans vän Ambrose Garae beskriver det “som åska men det kommer inifrån jorden”. Vulkanen hade börjat mullra djupt nere i marken och skapade stora askmoln på himlen.

Vulkanen har många namn. Det vanligaste är Manaro och lokalbefolkningen ser den som ett hem för förfäder och heliga andar. 

1020223_vanuatu_2017

Lamarsdel ser djuren som en del av sin familj och kultur. Han har två katter, en hund, två grisar, en ko och över 30 kycklingar. Han berättar att han släppte ut alla sina djur eftersom han vet att de har större chans att överleva då, men både hans boskap och sällskapsdjur höll sig ovanligt nära honom när utbrotten kom. Kycklingarna slutade leta efter insekter och hans två katter var inte intresserade av att jaga gnagare. Han kunde se att de var rädda.

En grå aska spreds över Ambae, både i byarna och på fälten. Om boskapen andas in den kan de få allvarliga magsjukdomar och för mycket i luften gör det svårt att andas.

Vår ansvariga för katastrofhjälp, Steven Clegg, fick specialtillstånd för att komma till ön och utvärderade situationen för djuren. Vi är tacksamma att den vulkaniska aktiviteten stabiliserades och att ytterligare hjälp inte behövdes!

Ön Barbuda återhämtar sig efter orkanen Irma

Minns ni när orkanen Irma drabbade Karibien och gjorde att ön Barbuda fick evakueras och djuren lämnades kvar? Vår kommunikationschef Scott Cantin skrev en skakande berättelse om sin första dag där. Nu har människorna återvänt till ön och Barbudas myndigheter håller på att ta fram en plan för hur boskapen ska hanteras efter denna katastrof och skaffa beredskap inför kommande.

Vill du hjälpa djuren som drabbas av katastrofer, så att de inte blir ensamma kvar på en ö utan någon som ser till att de kan överleva? 

Stöd vårt arbete för djur i katastrofer. Ge en gåva idag >>

Läs mer..