Misha og Gemma er reddet fra bjørne-hundekampe!

Misha och Gemma har räddats från björnhets!

Nyheter

De två nyaste invånarna i björnreservatet i Pakistan är Misha och Gemma: två honbjörnar som är räddade efter liv fulla av fruktan och plågor. Nu är deras mardröm äntligen slut.

Både Misha och Gemma har blivit brutalt misshandlade för att underhålla en publik. Båda björnarna användes i björnhets, där kamptränade hundar attackerar en fastbunden björn. Misha har också använts som dansbjörn, där man drar i björnens nosring eller slår den med påkar för att få den att gunga fram och tillbaka på bakbenen.

Men nu väntar ett nytt och fredligt liv för Misha och Gemma i det skyddade björnreservatet. Aldrig mer ska de behöva vara rädda för att behöva försvara sig mot hundbett eller känna de smärtfyllda rycken i nosen.

Slut med att äga björnar

Nyligen lyckades man - efter en längre tids dialog med vår lokala partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) - att övertyga ägarna om att överlämna sina björnar. 

Ägarna har fått hjälp med att öppna en liten butik så att de kan försörja sina familjer på annat sätt än att ha björnar. Båda har skrivit under på att de i gengäld aldrig kommer att skaffa en ny björn.

Misha

Misha är fem år gammal och har hållits i fångenskap i över fyra år. Hon fick bara bröd och mjölk att äta, som inte alls är passande mat för en björn. När hon kom till reservatet var hon mycket svag och led av blodbrist. Veterinärerna tog bort hennes nosring och gav henne antibiotika och vitaminer. 

Efter all den misshandel som hon utsatts för är Misha lite aggressiv mot de anställda i reservatet. Men hon blir bättre dag för dag och verkar trivas i reservatets karantänområde. När hon är stark nog kommer hon att släppas ut i det stora reservatområdet tillsammans med de andra björnarna.

foreeftermisha

Gemma

Gemma är 6 år gammal. Hennes ägare hade haft tre andra björnar innan Gemma, men lyckligtvis blev hon den sista i raden. Hon verkade ganska frisk men var väldigt hungrig när hon kom till reservatet. Efter sin hälsoundersökning slukade hon två stora bröd i ett nafs.

Gemma verkar lugn och tillfreds i karantänområdet där hon vistas tills hon är reda att möta de andra björnarna i stora reservatsområdet.

foreeftergemma

Varenda björn ska räddas

Vårt mål är att inga björnar längre ska hållas i fångenskap och plågas för att underhålla människor. Vårt arbete är inte slut förrän vi har stoppat björnhets och traditionen med dansbjörnar – och varje gång vi lyckas rädda en björn kommer vi ett steg närmare målet.

Misha och Gemma kan se fram emot att leva resten av sitt liv i den vackra naturen i Balkasar-reservatet. Vi stoppar inte vårt arbete förrän det inte längre finns fler björnar som Misha och Gemma att rädda.

Läs mer om vårt arbete för att stoppa björnhets >>

Läs mer om vårt arbete för att stoppa traditionen med dansbjörnar >>

Vårt arbete är inte slut förrän vi har stoppat björnhets och traditionen med dansbjörnar – och varje gång vi lyckas rädda en björn kommer vi ett steg närmare målet.

Läs mer..