dog in romania

”De förtvivlade hundarnas skall fick mig att skaka”

Nyheter

I Rumänien väntar många hemlösa hundar på att bli adopterade. Någon som vill ge dem trygghet och tak över huvudet. Det här är vår medarbetare Lina Dahls berättelse från två hundhägn hon nyligen besökte i staden Brasov.

Att övergivna liv fortfarande har en tro på människan är mirakulöst. Oönskade valpar som kastats över det höga stängslet in till hundhägnet. Hundar som antagits vara golden retrievers, men sedan dumpats där för att de visade sig vara av ”fel ras”. Och hundar som blivit brutalt slagna.  

I Brasov besökte jag både ett kommunalt hundhägn och ytterligare ett som drivs av associationen Millions of Friends – som även driver det rumänska björnreservatet Libearty som våra gåvogivare bidrar till.

Det sistnämnda hägnet var minst sagt ren misär för hundarna innan det omhändertogs av organisationen. Tidigare satt hundarna fast i korta kedjor så att de tvingades ligga i sin egen avföring. Mannen som drev hundhägnet för tio år sedan slaktade alla hundar brutalt. Bilden som Sabina – en av många fantastiska eldsjälar – visade, kommer aldrig försvinna från mitt minne.  

hundhägn romania

Många har väntat i flera år

De förtvivlade hundarnas skall fick mig att skaka. Jag omringades av runt tusen par ögon som vädjade om befrielse. Konkurrensen var märkbar med en tydlig längtan att komma bort därifrån. De försökte överrösta varandra för att bli sedda, valda, räddade.  

Personalen arbetar hårt varje dag med att mata och rasta hundarna och inte minst med att städa och sköta alla hägn. Nyinkomna hundar behöver vaccineras, kastreras och avmaskas. Det stora antalet hundar och liten personalstyrka gör varje dag till en kamp om utrymme, tid och pengar.  

Många hundar har varit här under flera år – vissa så länge som sex år. Ju äldre de blir, desto mindre är chansen att de blir adopterade. Personalens högsta önskan är att hundarna ska få nya kärleksfulla hem, så att det skapas utrymme att hjälpa fler hemlösa hundar.  

Jag ber alla er som vill skaffa hund: snälla, fundera över att adoptera istället för att köpa skräddarsydda, framavlade liv. Medan hundvalpen på kenneln väntar på att bli tillräckligt stor för att få komma till sitt nya hem, väntar en annan hemlös hund på adoption – år efter år. Då är risken också mindre att bidra till den fruktansvärda hundsmugglingen.

romania dogs

Var med och skapa en djurvänligare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Våra insatser för hundar sedan 1980-talet har handlat om massvaccinationer mot rabies, kastreringar, politisk påverkan och utbildningsinsatser för att öka respekten för och kunskapen om hundar. Vår ambition är att människor över hela världen ska bry sig om hundarna i sina samhällen och hjälpa dem, i stället för att se dem som problem.

World Animal Protections arbete för hundar innebär i första hand att vi är samarbetspartner i the International Companion Animal Management Coalition (ICAM), som hjälper hundar direkt på plats i olika länder. Vi delar med oss av expertkunskap och resurser i dialog med ICAM. På så sätt kan myndigheter på lokal och nationell nivå få de redskap de behöver för att ta hand om och rädda livet på hundar.

Insatserna för djuren hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

 

Personalens högsta önskan är att hundarna ska få nya kärleksfulla hem, så att det skapas utrymme att hjälpa fler hemlösa hundar.