De intelligenta och sociala kycklingarna

De intelligenta och sociala kycklingarna

Nyheter

Kycklingar är fantastiska! Precis som du och jag är de också olika. Några är mer försiktiga medan andra är mer modiga av sig. Det som förenar dem är att de har kvar många av de egenskaper och behov som i det vilda.

Men instängda i kycklingstallarna och avlade med sikte på stor muskelmassa (kött) tvingas de oftast att leva torftiga liv och utsätts för lidande. Nu är det dags att ändra på det!

Studier har visat att kycklingarna hamnar i strykklassen när man ber människor att rangordna olika djurs intelligens och omtanke om dem. Arter som grisar placeras avsevärt högre. Många gånger uttrycks det bland annat av att man inte ser dem som individer, utan mäter dem i kilo. De får aldrig några namn.

Men kycklingar är både intelligenta och emotionella med stora personligheter. Forskningen har visat att de lär sig att känna igen färger och symboler för mat. De lär sig också snabbt att navigera genom olika banor för att ta sig till slutmålet. Om de får möjlighet gillar de att klättra, ta sig mellan olika höjdnivåer och de gillar att dra strån ur höbalar.

chicken-news-intext1

I kycklingstallarna har de bara tillgång till ett kalt golv. Aveln av kycklingar har under de senaste 60 åren varit inriktad på att producera maximalt med kött. De ska dessutom växa snabbt. De inre organen och skelettet utvecklas inte i samma takt. Kycklingarna har ofta ben- och fotproblem. De kan få svårt att röra sig. och har ont i sina kroppar.

Men det går att förändra! Valen i köttdisken är avgörande, likaså vad som serveras i snabbmatsrestaurangerna. Det går att förbättra kycklingarnas miljö och skötseln av dem. Det går att skapa en bättre livsmiljö. Och man kan göra förändringar i aveln så att de utvecklas harmoniskt.

Inom kort startar vi vårt arbete för kycklingarna runt om i världen. Du kommer givetvis att få all information om den. Vi kommer att behöva din hjälp! Tillsammans med dig vill vi åstadkomma ”Change for chickens”.

Aveln av kycklingar har under de senaste 60 åren varit inriktad på att producera maximalt med kött. De ska dessutom växa snabbt.

Läs mer..