Memories of abuse: The life of an elephant in wildlife tourism

Balis turistattraktioner är djurplågeri för 1 500 vilda djur

Nyheter

Samtliga turistattraktioner med vilda djur på paradisön Bali tillgodoser inte ens de mest grundläggande behoven hos djuren.

Vår nya rapport, The Wildlife Abusement Parks, har granskat 26 turistattraktioner på Bali, Lombok och Gili Trawangan, som håller 1 500 vilda djur i fångenskap.

a_chained_monkey_macaque_is_a_side_attraction_at_a_turtle_venue._tourists_visiting_bali_are_encouraged_to_visit_a_variety_of_wildlife_attractions_featuring_many_species_and_interactions

Bali är en populär turistdestination – antalet besökare ökade med 16 procent från 2016 till 2017 och tusentals svenskar besöker ön varje år. Men för de vilda djuren är det inte ett paradis – rapporten visar att djuren tvingas uthärda fruktansvärt lidande, dag efter dag. 

bakas_elephant_page_13

Kroken som används för att tämja och styra elefanterna att göra konster

Några av de mest upprörande upptäckterna är att:

  • Delfiner på en anläggning hade fått sina tänder nedfilade eller utdragna för att inte kunna skada människorna som simmar med dem 
  • Samtliga elefantattraktioner erbjöd elefantridning, som innebär ett stort djurplågeri.
  • Alla anläggningar med orangutanger erbjöd selfies. Detta innebär att djuren hålls instängda, utan möjlighet att röra sig fritt och umgås med andra orangutanger. 
bali_zoo_singapadu_2

Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:

"Det är en tragedi att Bali, som är en så vacker turistö, tvingar vilda djur att uthärda så mycket elände i sämsta möjliga förhållanden. När vi gjort liknande undersökningar tidigare, på andra platser, har det alltid funnits anläggningar dit vi kunnat rekommendera besökare. Det är fruktansvärt att det inte finns en enda attraktion som vi kan rekommendera på Bali, Lombok eller Gili Trawangan."

Se när Julia pratar om rapporten och vårt arbete i Aftonbladet TV

_ths2375_copyright_tom_svensson

Har förfasats på Bali

En som har besökt Bali och förfasats över hur vilda djur behandlas på attraktionerna är bevarandefotografen Tom Svensson. Han berättar:

"Jag stannade till på Bali på väg hem till Sverige. Då jag älskar apor tog de med mig till en park där aporna härjade fritt. Enormt kul att se hur de busade runt och lurade turister."

_ths2428_copyright_tom_svensson

"Men så helt plötsligt inne i parken fanns det möjlighet att låta sig fotograferas med olika djur, som flygande hundar. Jag blev enormt förvånad och upprörd då dessa djur är nattaktiva och behöver sova dagtid men här slets de ner från sin sovplats gång på gång och fick sina vingar utdragna för att någon turist skulle sitta med dem och någon löjlig huvudbonad på sig.

All denna tortyr bara för att turisterna skulle få en ”rolig” bild! Tyvärr lär dessa hundar inte överleva speciellt länge då de stressas ihjäl."

Läs mer om vårt arbete för att stoppa expoliteringen av vilda djur i turistindustrin

Läs hela rapporten här (på engelska)

Vad kan du som turist göra? 

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa. Bland annat kan du se till att välja en researrangör som tydligt tagit ställning mot djurplågeri. Läs mer