Pressmeddelande: Tusentals djur behöver akut hjälp efter dödlig tsunami i Indonesien

Pressmeddelande: Tusentals djur behöver akut hjälp efter dödlig tsunami i Indonesien

Nyheter

Tusentals djur, som boskap, grisar, hundar och katter kämpar desperat för att överleva efter tsunamin som drabbade Indonesien i fredags. Många invånare är beroende av djuren för sitt uppehälle.

Jordbävningen precis utanför Sulawesis kust nådde 7.5 på Richterskalan och utlöste en tsunami. Vågorna ökade både i höjd och hastighet och varningssirenerna tystades av ett gigantiskt elavbrott i Palu. När vågorna svepte genom regionen påverkades 1,6 miljoner människor och över 1 400 omkom. Denna ofattbart höga siffra inkluderar inte det oräkneliga antal djur, som också har försvunnit eller lämnats kvar.

World Animal Protection är nu på väg till Palu City med ett team veterinärer för att hjälpa djuren. Hjälpen kommer att bestå av:

  • En beräkning av skadornas omfattning, baserad på besök till läger dit människor flytt med sina djur  
  • Ge hjälp till skadade djur och se till att de får sina viktigaste behov tillgodosedda 
  • Ge nödpaket med grundläggande veterinärvård för djuren. De får behandling för skador och medicin mot diarré, lunginflammation och andra sjukdomar 
  • Göra bredare beräkningar av långsiktiga behov för djuren, i samarbete med regeringen

Naritsorn Pholperm, som är ansvarig för katastrofhjälpen på World Animal Protection säger:  

- Att se förödelsen efter tsunamin är förkrossande. Just nu hjälper vi de värst drabbade djuren – de som är skadade, utan mat och vatten och som riskerar att få sjukdomar. Vårt mål är att ge djuren i lägren hjälp först och när det är säkert, skynda till djuren som lämnats kvar i katastrofområdet. Invånarna som överlevt kommer att lida ännu mer om de inte har några djur kvar som bidrar till deras uppehälle efter att insatsstyrkorna är borta. Katastrofhjälpen prioriterar hjälp till människor men invånarna är beroende av djuren för sin återhämtning på lång sikt. De ger stabilitet för framtiden.

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden