Kalven Zebu återhämtar sig efter översvämningen  i  Sri Lanka

Sri Lanka: Kalven Zebu och geten Elulu återhämtar sig efter översvämningen

Blogg

Skrivet av

Tack vare ditt trogna stöd som Animal Protector har vi kunnat hjälpa tusentals djur efter de naturkatastrofer som drabbat Sri Lanka. Zebu och Elulu är två av dem.

Ett av områdena som vi besökte är byn Kalawana i distriktet Ratnapura. Området är känt som en "våt zon" eftersom det regnar mycket där. Men trots att de är vana vid vatten behöver djuren och deras ägare hjälp att klara av de extrema förhållandena.

Rädd kalv räddas 

Kalven Zebu var bara sex dagar gammal när vårt katastrofteam mötte honom. Han är en av åtta i boskapshjorden som ägs av Mr Kalawana – samma namn som byn han bor i. Kalawana bryr sig mycket om sina djur. Han vill inte att de lider och är noga med att de ska vara trygga. Innan översvämningen flyttade Mr Kalawana sina kor högre upp. Det skyddade dem från smutsigt flodvatten, som kan orsaka infektioner och sjukdomar.  

Zebu har tur som lever. Översvämningarna var en prövning för den dräktiga kon och just när översvämningarna började föddes Zebu. Trots försiktighetsåtgärden med att flytta korna drabbades Zebu av diarré och hans ägare flaskmatar honom medan han återhämtar sig.

Moderskärlek 

Mr Kalawana berättade att Zebu är blyg och "lite rädd" efter översvämningen. Men med sex andra kor, utöver mamman, runt sig är Zebu mindre rädd.  

Tack vare omsorg från ägaren, våra veterinärer och sin mamma kunde Zebu överleva. 

Geten Elulu skadades 

Elulu är en älskad svartvit get som räddades från slakt av sina ägare. Elulu ägs av en familj som bor i samma by som Zebu. De påverkades mycket av översvämningen där vattnet steg 1,5 meter i deras hus. 

Elulu skadade benet under katastrofen och haltar svårt när han försöker gå omkring och umgås med de andra djuren som vanligt.  

Våra veterinärer undersökte Elulu, och såg att skadan inte var så allvarlig och att han skulle återhämta sig helt.  Det beskedet gladde Elulus ägare mycket.

Tack vare Animal Protectors som du kan vi komma snabbt på plats efter naturkatastrofer och rädda djur som Elulu och Zebu.

Läs mer om hur vi hjälper djuren som drabbats av översvämningarna i Sri Lanka >>

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.