Bears - FOUR PAWS Vietnam

Björnen Na fri efter 20 år i en liten bur i Vietnam

Blogg

Skrivet av

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! I Vietnam har björnen Na äntligen blivit befriad från sin fruktansvärda tillvaro i en liten bur.

Räddningsinsatsen var ett samarbete mellan World Animal Protection, Vietnams skogsskyddsdepartement och organisationen Four Paws i Ho Chi Minh City-provinsen i södra Vietnam. Där var Na inlåst i en trång bur som bara var 1,5 kvadratmeter – så liten att hon knappt hade utrymme att röra sig.

Nas bur - World Animal Protection / One Touch Connections

Phuong Le Duy, som arbetar för World Animal Protection, säger: 

”Vi är mycket glada att Na nu får leva ett liv fritt från grymhet. Hon hölls under svåra förhållanden i över 20 år i en mörk bur, utan frisk luft och möjlighet att ströva omkring i naturen där hon hör hemma. Vi kommer målmedvetet fortsätta vårt arbete med våra samarbetspartner för att fler björnar ska få komma ut ur sina burar och få bättre liv”.

Övervakningsprogram

Sedan 2005 är det förbjudet att hålla björnar för att använda deras galla till traditionell medicin, men det är inte olagligt för privatpersoner att ha björnar. World Animal Protection deltar tillsammans med Vietnams skogsskyddsdepartement i ett projekt för att övervaka gamla uppfödningsanläggningar för björngalla. 

De här kontrollerna har varit en viktig del av arbetet med att avveckla gallindustrin i Vietnam. Övervakningsprogrammet ger oss också möjlighet att övertala björnägare att frivilligt lämna ifrån sig sina björnar, så att det kan få nya liv i djurvänliga reservat.

Na - World Animal Protection / One Touch Connections

Vi har övervakat gården där Na hölls inlåst sedan 2019. Efter många övertalningsförsök gick ägaren med på att låta henne få komma till ett djurvänligt reservat som sköts av Four Paws. Då var Na den sista björnen som fanns kvar på gården. Tidigare levde hon där med fem andra björnar, men de dog innan vi kunde befria dem. 

Frihet och vård 

Four Paws har nu transporterat Na till sitt reservat i Ninh Binh i norra Vietnam. Här får hon den veterinärvård hon behöver och i stället för en liten trång bur har hon nu ett stort naturområde att röra sig i. I reservatet är hon inte heller längre ensam: här finns 45 andra björnar, som precis som hon är asiatiska svartbjörnar. 

Na har lämnat ett liv med mycket lidande bakom sig och det har tyvärr satt sina spår. Hon var i mycket dåligt skick när hon räddades. Redan innan hon fångades hade hon förlorat sin högra framtass i en björnfälla när hon bara var en liten unge. Hon har också problem med sitt vänstra öga, trasiga och infekterade tänder, hjärt- och leverproblem och kronisk smärta på grund av en skelettsjukdom. 

Barbara van Genne, som arbetar för Four Paws, säger: 

”Vårt team arbetade intensivt under flera månader för att rädda Na och vi är mycket tacksamma för att hon äntligen är hos oss. Hon var lugn under förflyttningen och mår bra. Vårt erfarna team i reservatet Bear Sanctuary Ninh Binh kommer nu att ge henne all den vård hon behöver. Nas livshistoria är en påminnelse om att björnar fortfarande lider i sina burar i Vietnam. Hjälpen kommer ofta för sent, så att många dör en smärtsam död i ensamhet. De vietnamesiska myndigheterna måste nu snabbt befria alla björnar som fortfarande hålls i fångenskap och ge så många som möjligt av dem en andra chans till ett bättre liv”.

Din hjälp är livsviktig

Tack för att du hjälper djur som har det svårt. Våra insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Tillsammans skapar vi en bättre värld för djuren.