Grymma slakttransporter i EU upprör

Grymma slakttransporter i EU upprör

Nyheter

I gårdagens nyhetsinslag på SVT avslöjades de fruktansvärda djurtransporterna som går genom EU till Turkiet. Det rör ett stort antal djur, som förutom den vidriga transporten kommer att slaktas utan bedövning.

”I Europa fraktas varje dag tusentals djur genom flera länder och plågas under flera dygn i stark hetta, utan vatten och mat, i smuts och trängsel. Filmen visar ett fruktansvärt djurplågeri och jag är enormt upprörd”, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

Se nyhetsinslaget på SVT >>

”Det som avslöjades i filmen strider helt klart mot EU:s djurtransportregler. Vi har kontaktat regeringen och bett dem föra upp frågan på jordbruksministrarnas dagordning,” säger Roger Pettersson.

Filmen har tagits fram genom ett samarbete mellan de tre europeiska djurorganisationerna Eyes on Animals, Tierschutzbund Zürich och Animal Welfare Foundation.

Den svenska regeringen reagerade snabbt. Kort efter att vi skickat vårt mail kom följande svar från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

”Djurskyddsfrågan är oerhört angelägen för mig och regeringen. Skydd av djur under transport är en viktig del av det. Jag blir väldigt illa berörd av de bilder som visas. Jag kommer att ta upp dessa grava missförhållanden vid djurtransporter med mina jordbruksministerkollegor vid nästa ministermöte i Bryssel. Dessa missförhållanden är helt oacceptabla och kan inte få fortsätta.”

Vad gör då World Animal Protection för att sådant inte ska förekomma?

Vi arbetar politiskt, såväl nationellt som globalt och inom EU. Inom EU agerar vi för bättre regelverk, men också för att de som finns ska respekteras. Vi informerar konsumenter och vi samarbetar med företag för att få dem att införa standarder som innebär bättre välfärd för djuren.   

Här kan du läsa mer om vårt arbete för bättre välfärd för lantbruksdjur >>

Här kan filmen som SVT visade utdrag från ses i sin helhet. Vi vill uttryckligen varna för starka scener:

Foto: stillbild från filmen ovan / Eyes on Animals, Tierschutzbund Zürich, Animal Welfare Foundation.

Läs mer..