A bear in a cage during a rescue.

Bear Bile – Rivets skiva om björnarna i gallindustrin

Nyheter

Musikern Mika Hallbäck är en stor djurvän och en av våra ambassadörer. Här skriver han personligt om sitt engagemang för att rädda björnar i gallindustri.

Redan i skolåldern var djurrätt och arbetet mot djurplågeri ämnen som formade min person. Första jobbet jag någonsin fantiserat om var att jobba för Greenpeace. Helst skulle jag dyka från helikopter ner i havet och rädda delfiner från onda oljefartyg. Det blev tyvärr aldrig så, livet kom ikapp och jag skaffade mig ett vanligt jobb utan något djupare syfte än försörjning. Det med djuren förblev en hjärtefråga, men jag stillade det drivet med enklare livsstilsinsatser som kost och konsumtion.

Flera år senare insåg jag verkligen vidden av det systematiska och sadistiska djurplågeri som faktiskt sker. Jag hade tills dess trott att det mesta djurplågeriet var kopplat till kött- eller nöjesindustrin, och att det hade någon sorts “syfte” (att tillfredsställa gommen, eller att underhålla). Vilket såklart inte är legitima anledningar, men något jag hade lärt mig acceptera av världen och inse min vanmakt kring.

Men så hörde jag talas om björngallsindustrin, och först kunde jag inte tro att det var sant. Det lät värre än något jag någonsin sett i de mest skruvade skräckfilmer. Att låsa in individer i burar så små att det inte ens går att stå upp eller röra sig, för att sedan skära hål i mage och organ och koppla en slang till för att tappa kroppen på galla. Under dess hela livstid.Jag får svindel och hjärtklappning bara av att skriva detta, det är så ofattbart ondskefullt att jag nu flera år senare inte kan härbärgera det.

Och till vilket syfte sker denna tortyr bortom tortyr? Vidskeplighet! Någon har fått för sig att denna galla ska vara välgörande. Även om den mot förmodan skulle vara det, finns flera syntetiska och örtbaserade fullgoda ersättningsalternativ som inte innefattar denna tortyr.

Det var när jag hörde om detta jag bestämde mig för att bli mer aktiv i arbetet mot djurplågeri, och påbörjade mitt samarbeta med World Animal Protection (då WSPA). Mitt första projekt var skivan “Bear Bile”, som egentligen bara genom sitt namn och omslag skulle medvetandegöra mina lyssnare.

Jag fick faktiskt ganska många reaktioner, både positiva och negativa. Men även de negativa tjänade sitt syfte.

Nu har det gått flera år sedan dess, och jag är idag stolt ambassadör för World Animal Protection.

Björngallsindustrin pågår ännu, och i mitt stilla sinne tänker jag att om utomjordingar kommer hit till oss idag för att skapa kontakt, kommer de att se gallfarmerna och bestämma sig för att istället bomba denna planet och leta vidare efter intelligent liv annanstans. Det vore faktiskt en fullt rimlig reaktion.

World Animal Protection arbetar för att stoppa industrin med björngalla på olika sätt, som att göra det socialt oacceptabelt att köpa eller använda traditionell medicin som innehåller kroppsdelar från vilda djur och främja växtbaserade eller syntetiska alternativ. 

Här finns Rivets skiva Bear Bile att lyssna på och även köpa. 

Skivan Bear Bile

Mer om Rivet

Mika Hallbäck Vuorenpää. Född Malmö 1982 Började med musik 1995, varit aktiv på professionell nivå sedan 2000. Drivit flera skivbolag under åren, samt skivbutik. Driver nu skivbolagen Kess Kill och Pohjola. Aktiv under artistnamn Rivet. Musiken är techno, industri och synth men alltid med en klubbådra.

Mika (aka Rivet) of Kess Kill

Foto: Camilla Rehnstrand

Redan i skolåldern var djurrätt och arbetet mot djurplågeri ämnen som formade min person.

Läs mer..