Den 30 juni ska utredningen om svensk livsmedelsproduktion vara klar med sitt arbete. Enligt Dagens Nyheter kan utredningen då föreslå att betesrätten för kor ska avskaffas. Det skulle vara en stor skandal för djurskyddet – vi kräver att regeringen står upp för kornas välfärd!

Manifestation i Stockholm för kors betesrätt

Nyheter

I dag är World Animal Protection på Stockholms Centralstation och samlar in namn till landsbygdsminister Peter Kullgren för kors rätt att få vara ute och beta. En över 30 år gammal rätt, som nu är hotad av en ny statlig utredning.

Den 29 augusti tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot en utredning som riskerar att dramatiskt försämra situationen för svenska kor: Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd (SOU 2024:56).

Manifestation i Stockholm för kors betesrättAmanda Dahlberg försvarar kors betesrätt på centralen.

Om utredaren Elisabeth Nilsson får som hon vill, kommer betesrätten för kor som hålls i så kallade lösdriftsanläggningar att helt tas bort. Det skulle i klartext betyda att de här korna inte längre kan räkna med några kosläpp alls i framtiden. I stället för att korna som nu har rätt att komma ut på sommaren, skulle bönderna tvärtom få rätt att hålla dem instängda året runt.

Manifestation i Stockholm för kors betesrättStort intresse för att skriva på vår namnlista.

Tillsammans med fem andra organisationer – Djurskyddet, Svenska Djurskyddsföreningen, Vi konsumenter, Djurens Rätt och Greenpeace – driver World Animal Protection kampanjen Jag vill beta för att stoppa det här förslaget från att bli verklighet. 

Manifestation i Stockholm för kors betesrätt

Starkt folkligt stöd

Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson har suttit med i utredningen som djurskyddsexpert. Han är mycket kritisk till utredarens betänkande:

”Det skulle vara en stor skandal om betesrätten urholkas genom att kor i lösdrift stängs in. Ett hänsynslöst svek mot korna och över 30 års djurskyddsarbete. För alla som ser vår manifestation här i dag på centralstationen är alternativen glasklara: hårda betonggolv bakom stängda dörrar eller mjukt gräs utomhus. Hittills har fler än 100 000 personer skrivit på vår namninsamling, som vi ska överlämna till Peter Kullgren den 17 september. Alla de här namnen visar att det finns ett starkt folkligt stöd för att landsbygdsministern ska stå upp för korna och inte gå på utredarens linje”.

 

Skriv under namninsamlingen här!  

 

Beteskravet för kor infördes i samband med djurskyddslagen som klubbades igenom av riksdagen 1988. Rätten att vistas utomhus sågs då som en viktig utveckling av det svenska djurskyddet och fick stor uppmärksamhet i media.

Manifestation i Stockholm för kors betesrätt

Den dåvarande socialdemokratiska statsministern Ingvar Carlsson presenterade till och med den nya djurskyddslagen med betesrätten som en födelsedagspresent till författaren Astrid Lindgren på hennes 80-årsdag 1987. Hon var då en av de en av de mest kända förespråkarna för bättre förhållanden för djuren i livsmedelsindustrin.

Manifestation i Stockholm för kors betesrättLise-Lott Alsenius och Amanda Dahlberg delar ut information om Jag vill beta-kampanjen.

Forskningen visar att betet är viktigt

Amanda Dahlberg, som är sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:

”Det finns inte bara en stark folklig opinion för betesrätten. Forskningen visar dessutom tydligt att betet är viktigt för kornas välfärd. Det bekräftas bland annat av så tunga expertinstanser som Jordbruksverket och EU:s myndighet för livsmedelsäkerhet, EFSA. Utomhusvistelsen kan förbättra kornas hälsa genom att de får mer motion, att det mjukare underlaget jämfört med inomhusgolv minskar risken för skador på ben och klövar och att de överhuvudtaget får möjlighet att bete sig friare och mer naturligt i en miljö som kan vara betydligt mindre stressande än förhållandena i en ladugård”.

Rätten att vara ute och beta varierar mellan 60 och 120 dagar, beroende på var i landet korna finns. Däremot gäller beteskravet inte för tjurar och kalvar yngre än sex månader.

Betande kor

Det vill World Animal Protection och Jag vill beta-kampanjen ändra på. Det är inte bara den nuvarande betesrätten som ska bevaras – den ska också utökas så att även tjurar och unga kalvar får komma ut.

 

Skriv under namninsamlingen här!  

 

 

 Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har 12 kontor runt om i världen, från Kina till USA. I Sverige har vi funnits sedan 2010.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

 

Ja, jag vill hjälpa djur  

 

Läs mer..

Pälsindustrin smitthärd för högriskvirus visar ny studie

Nyheter

I en ny forskningsstudie som publicerats i tidskriften Nature analyseras virustyper hos pälsdjur från kinesiska pälsfarmer. Forskare från bland annat Uppsala universitet hittade 39 högriskvirus med stor sannolikhet för spridning mellan djur och människor, som corona- och influensavirus.

Nytt nätverk för djurvänlig medicin i Kina

Nyheter

I Kina är traditionell medicin en storindustri som drabbar många vilda djur. För att motverka det här lidandet har World Animal Protection tillsammans med den kinesiska nyhetsförmedlaren Health News startat ett nätverk för djurvänliga alternativ.

Apor räddas från grym underhållning i Indonesien

Nyheter

I Cirebon på Java i Indonesien utnyttjas 30 apor brutalt som underhållning. För att rädda de här aporna har World Animal Protection startat en räddningsaktion i samarbete med Jakarta Animal Aid Network (JAAN).