
Adidas slutar med känguruskinn
Nyheter
Framgångarna fortsätter för vårt arbete med att skydda kängurur: Nu stoppar både Adidas och Asics känguruskinn!
Den globala sportjättarna Adidas och Asics tar äntligen bort känguruskinn från sina butikshyllor. Det sker efter att World Animal Protection och andra djurskyddsföreträdare under många år protesterat mot den grymma jakten på kängurur i Australien – för att deras skinn ska användas för produkter som fotbollsskor och skridskor.
Nyheten om Adidas ställningstagande bekräftades efter att den amerikanska djurskyddsorganisationen Center for a Humane Economy (CHE) reste till Tyskland, där Adidas har sitt globala huvudkontor. CHE uppmanade sportklädesjätten att sluta använda känguruskinn som en del av sin kampanj Kangaroos Are Not Shoes. Strax därefter fattade japanska Asics samma beslut.
Adidas och Asics bir nu ytterligare tvåstora internationella sportföretag i raden som slutar stödja den brutala handeln med känguruskinn. Tidigare har också Nike, Puma och New Balance fattat samma beslut.
15 miljoner på 10 år
Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur i svenska World Animal Protection, konstaterar att det nu finns en hoppfull djurvänlig trend både i sportvärlden och modeindustrin:
– Ett växande antal modeevent har förbjudit skinn, päls och fjädrar från vilda djur. Alldeles nyligen har exempelvis Australian Fashion Week infört ett sådant förbud. Att sportvärlden går i samma riktning är en viktig seger för kängurur, som är utsatta för en mycket omfattande och hänsynslös jakt i Australien. Vi kommer att fortsätta arbeta för att förstärka den här utvecklingen och att material från vilda djur ersätts med djur- och miljövänliga alternativ.
Under de senaste 10 åren har över 15 miljoner kängurur dödats för den kommersiella handeln. Därmed är kängurujakten den största kommersiella jakten på landlevande vilda djur i hela världen. Denna siffra inkluderar inte heller ungar och kängurur som skadas av jägarnas gevärskulor och sedan dör – så den totala dödssiffran är sannolikt mycket högre.
Studier tyder på att så många som 40 procent av de avlossade skotten från jägarna inte är direkt dödande. Det kan innebära en långsam och smärtsam död för många kängurur och att de som överlever kan tvingas leva med svåra problem på grund av skottskador under resten av sina liv.
Jakten sliter brutalt sönder de familjegrupper som kängurur ofta lever i. Det är när de här familjegrupperna ger sig ut på natten eller tidigt på morgonen för att beta som jägarna brukar smyga sig på dem och börja skjuta.
▶ Din hjälp är viktig!
World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation som arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan stöd från generösa djurvänner.
Tack vare våra gåvogivare kan vi arbeta både långsiktigt och med snabba akutinsatser för att hjälpa djur. Det är alla vi hundratusentals djurvänner som tillsammans är World Animal Protection.
Månadsgivare
Testamente
Då har vi ett gratiserbjudande till dig: