Boto dolphin

Kampanj: Plågsam jakt på floddelfiner ska stoppas

Nyheter

De rosa floddelfinerna i Amazonas, så kallade botos, jagas och slaktas i tusental främst för att bli bete åt fisk. Slakten är olaglig men fortsätter eftersom de som bryter mot lagen inte straffas.

Under en jakt fångas delfinerna in i nät och harpuneras av fiskare. Delfinerna binds sedan fast i stjärtfenan vid träd som delvis växer under vatten. Oftast lever djuren när fiskarna kommer tillbaka för att döda dem. Köttet används som bete för att fånga så kallade  Piracatinga, ett slags fisk. Över 100 000 latinamerikaner har redan skrivit under namninsamlingen men nu vill vi visa att hela världen bryr sig om floddelfinerna. 

Lösningen

Lösningen finns redan i Brasilien. Tidigare i år övertygade vi den brasilianska regeringen att införa ett femårigt förbud för den kommersiella Picaratingajakten. Vi arbetar nu med den inhemska fiskenäringen för att hitta andra sätt att fånga Piracatinga. Regeringen ska också ta fram en arbetsgrupp som ska skydda delfinerna.

Vad gör vi nu?

Nu är det Colombias tur. Landet är den största marknaden för piracatinga. Vi ber colombianska myndigheter att, precis som i Brasilien, hindra försäljningen av Piracatinga och se till att lagen efterlevs. Vi kontaktar också affärer i Colombia och ber dem sluta sälja Piracatinga och den colombianska allmänheten att sluta köpa den. 

Det har rapporterats att djuren även jagas i Peru, Bolivia och Ecuador. Antalet botos minskar med tio procent per år. Även caymankrokodiler och tucuxidelfiner jagas för att bli bete. Genom denna kampanj hoppas vi kunna rädda även dessa djur från ett grymt öde.

Visa att vi bryr oss

“Med många underskrifter ska vi visa att botos inte bara är en sydamerikansk fråga utan angår djurvänner i hela världen”, säger Elisabeth Tjärnström, programansvarig och sakkunnig på World Animal Protection Sverige. “Smärtan och stressen som dessa vackra, känsliga djur upplever är ofattbar. Delfinerna kan kämpa i flera dagar för att bli fria utan att lyckas innan de dödas. Vi måste stoppa jakten nu och hitta andra inkomster åt de människor som försörjer sig på jakten.” 

Även om jakten är illegal är efterlevnaden och kontrollen dålig. Det är svårt att upptäcka jakten eftersom den ofta sker under vatten.

“Vi kan med hjälp av våra supportrar visa den colombianska regeringen att de måste stoppa importen av Piracatinga och att de ser till att förbudet efterlevs”, avslutar Elisabeth Tjärnström. 

Du kan skriva under på vår amerikanska sida >> 

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Smärtan och stressen som dessa vackra, känsliga djur upplever är ofattbar. Vi måste stoppa jakten nu och hitta andra inkomster åt de människor som försörjer sig på jakten.

Läs mer..