Djur i Amazonas får hjälp

Djur i Amazonas får hjälp 

Nyheter

Tack vare våra supportrars snabba hjälp kan djur som drabbats av bränderna i Amazonas få hjälp. Jag vill att du ska få träffa några av dem. De flesta har fått hjälp på CETAS-centret i Rio Branco i delstaten Acre i Brasilien.

Sengångarna Bibi och Nina 

sengangaren

Två räddade små sengångare, flickorna Bibi och Nina, får vård dygnet runt och mår nu bra. Den äldsta systern, Bibi, är ca fem månader gammal och i full färd med att lära sig att klättra. Hon tycker om att hänga upp och ner och äta blommor och frukt. Nina är ca tre månader gammal.  

I det vilda stannar en sengångare hos sin mamma i minst ett år. Därför är planen att låta systrarna vara tillsammans på centret medan de växer upp, utvecklar sina muskler för att kunna klättra bra, samt helt återfår sin hälsa innan de båda får återvända till regnskogen.  

1024578

Nina är fortfarande en bäbis och när Bibi inte klättrar eller hänger upp och ner kramar hon sis syster som hon skulle ha kramat sin mamma. När Bibi inte är tillgänglig kramar Nina istället en av alla sina mjukisdjur eftersom hon behöver konstant närkontakt och tröst.   

Räddad uggla

Den här lilla ugglan räddades från bränderna och togs till CETAS-centret. Hen repade sig bra och släpptes sen tillbaka till det vilda i ett säkert område, långt bort från bränderna. 

1024580

Förvirrad boaorm

Den här boaormen hittades av några brandmän. Den irrade runt bland varm aska och verkade förvirrad. Efter vård och omsårg släpptes den tillbaka i ett säkert område långt bort från bränderna.  

1024693

Pungråttan Tiny Tom 

Några brandmän kom till centret med en liten pungråtta som de räddat. Pojken var inte större än en barnhand och alldeles för ung för att vara ensam. Den lilla päls han hade kvar var rufsig och han gick väldigt osäkert, stannade ofta och darrade.

När veterinären plockade upp honom i sin famn för att undersöka honom lugnade han ner sig, tryggare av att känna beröring.

1024796

Precis som de andra föräldralösa ungarna fick han medicinsk hjälp, mat, vatten och vård dygnet runt. Han fick namnet Tom och trots sin unga ålder mår han nu bra. Om allt går bra kommer han att växa upp och bli stor som en katt.  

Svag och sårad myrslok återhämtar sig

1024877

Den här mysloken kom till centret tack vare några poliser som hade hittat honom. Han hade färska sår och var väldigt rädd och svag. Veterinärerna jobbar hårt för att rädda hans liv och hoppas kunna släppa ut honom i det vilda igen om ungefär en månad.  

Näbbprotes åt tukan  

Den här tukanen har förlorat en bit av sin näbb. Veterinärerna jobbar på att skapa en protes åt honom som kommer att göra att han kan använda sin näbb igen. När han kan äta ordentligt kommer han att släppas ut i det vilda.  

1024828

Vi levererar mediciner till CETAS, ett center för drabbade djur i delstaten Acre i Brasilien. Hit kommer de djur som skadats i bränderna, blivit hemlösa på grund av att regnskog har huggits ner eller utsatts för försök till tjuvjakt och smuggling. De anländer ofta i armarna på brandmän, poliser eller oroade djurvänner. 

Vi hjälper även till med utrustning, vård och rehabilitering samt utbildning av brandmän så att de kan rädda fler djur från bränderna. Tre veterinärer som är specialister på att ta hand om vilda djur har anställts för att följa med brandmännen och ta hand om skadade djur i regnskogen.  

Det finns många unga djur på CETAS som blivit  föräldralösa av bränderna, men också av olyckor som när deras mödrar rör vid elektriska ledningar, träffas av bilar eller attackeras av andra djur. De har alla fått mjukisdjur att krama. Där finns många apor, fåglar och till och med en tapir och en puma. Antalet djur som behöver hjälp på centret har ökat med 300 procent den senaste månaden.  

Du hjälper oss så att vi kan hjälpa djuren i Amazonas regnskog genom att:  

  • Utvärdera hur djuren påverkats och vilka behov de har tillsammans med CETA:s djurräddningscenter 
  • Ge brandkåren utbildning och utrustning för att de även ska kunna rädda djur  
  • Dela ut nödhjälpspaket för djur i katastrofzoner, som förband och medicin, parasitbehandling med mera 
  • Hjälpa ttill med rehabilitering av och eventuell återförande till det vilda för de djur som kan  
  • Analysera rdet bredare och långsiktiga behovet för djur som påverkats av Amazonasbränderna, i samarbete med lokala organisationer, regering och myndigheter  

Veterinärpaket och mediciner 

veterinar_0

Tack vare dig kan vi leverera veterinärpaket och mediciner för att hjälpa djur som drabbats av bränderna i Amazonas regnskog. 

Läs mer..