Efter hård kritik från amerikanska myndigheter måste Miami Seaquarium i Florida sluta med sina delfinshower. Det är en stor framgång som World Animal Protection arbetat för sedan 2019. Miami Seaquarium, Florida, USA on September 15, 2019. Three entertainment shows were documented: the “top deck dolphin show” with several bottlenose dolphins, the “Flipper Show” where trainers are seen swimming and doing tricks with the dolphins, and lastly the “Killer Whale Show” with Lolita (Tokitae) and three Pacific-white-sided dolphins. Pictured: the entrance to Miami Seaquarium. Foto: Emily Huggins

Nu stängs skräckanläggningen Miami Seaquarium i USA

Nyheter

Efter hård kritik från amerikanska myndigheter måste Miami Seaquarium i Florida sluta med sina delfinshower. Det är en stor framgång som World Animal Protection arbetat för sedan 2019.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

Det är mycket glädjande att Miami Seaquarium inte längre får fortsätta med sin grymma behandling av vilda djur som delfiner och späckhuggare. Nu måste högsta prioritet vara att se till att djuren får nya, djurvänliga liv. World Animal Protection har därför kontakt med amerikanska myndigheter för att skapa en så bra framtid som möjligt för de djur som finns i anläggningen.

Allvarliga problem

Det amerikanska jordbruksdepartementet har publicerat flera mycket kritiska rapporter om Miami Seaquarium. Inspektörerna har konstaterat att det finns stora brister när det gäller veterinärvård och djurens välfärd.

Under en inspektion nyligen hittades exempelvis en fem centimeter lång spik i halsen på delfinen Ripley och en trasig skruv i munnen på delfinen Bimini. Flera utrymmen där djur hålls är i dåligt skick, med bland annat höga bakteriehalter i vattnet.

Anläggningen har dessutom bara haft en enda anställd veterinär med ansvar för 45 marina däggdjur, 50 fåglar och hundratals fiskar, hajar och rockor. Veterinären har misstänkt att flera delfiner lider av magproblem, men har inte haft tillgång till utrustning för att undersöka dem.

En av de delfinerna var Sundance. Han hade varit i Miami Seaquarium i över 30 år och var en av de äldsta delfinerna där. Men den 27 december förra året tog hans liv slut. Han dog efter att ha uppträtt i Miami Seaquariums julshower. I februari lämnade anläggningens enda veterinär sin tjänst.

Uppsagt hyresavtal

Efter larmrapporterna från jordbruksdepartementet har Miami Seaquariums hyresavtal nu sagts upp. Miami-Dade county, kommunen där anläggningen ligger, har meddelat att verksamheten ska ha avslutats senast den 21 april.

The Dolphin Company, som äger Miami Seaquarium, anses allvarligt ha försummat sina skyldigheter som hyresgäst. Förutom att missköta djuren ska ägaren inte heller ha hållit lokalerna i acceptabelt skick.

Borgmästaren Levine Cava konstaterar att trots jordbruksdepartementets anmärkningar har hyresgästen inte rättat till problemen och det har lett till att myndigheten beslutat att beslagta djur från anläggningen. Det är första gången på 30 år som jordbruksdepartementet tar till en sådan drastisk tvångsåtgärd när det gäller marina däggdjur.

Kampanj för delfinvänligt TUI

Lina Dahl, säger:

Miami Seaquarium är ett skräckexempel på dålig djurvälfärd. Men om vi lyfter blicken är hela nöjesindustrin med vilda djur ett stort djurvälfärdsproblem. World Animal Protection anser att det är oacceptabelt att stänga in vilda djur i mycket begränsade, onaturliga miljöer där de tränas för att roa människor. Just nu driver vi en kampanj för att få TUI att sluta stödja delfinshower.

TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner. Motiveringen är att TUI anser att turisterna själva måste få avgöra vad de vill göra på sin semester.

Problemet är bara att många turister inte känner till delfinernas lidande i fångenskap. De kan lätt tro att delfinshowerna är djurvänliga, när ett stort reseföretag som TUI marknadsför dem som oskyldig familjeunderhållning.  

Tillsammans kan vi se till att delfiner inte längre hålls i fångenskap och utnyttjas för underhållning. Med din namnunderskrift hjälper du till att sätta press på TUI att ta ansvar för delfinernas välfärd.  

 

Skriv på namninsamlingen här  

 

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Såhär reser du djurvänligt

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa. Vi listar djurvänliga reseföretag och djurvänliga havsreservat för valar och delfiner.

TUI tjänar pengar på delfinernas lidande

Varje dag lider delfiner i fångenskap – bara för att underhålla turister. TUI Group, ett av världens största reseföretag, bidrar till det här utnyttjandet. Hjälp oss att få TUI på bättre, djurvänliga tankar!

TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner. En oacceptabel underhållning, som innebär att delfiner hålls i fångenskap under mycket onaturliga och begränsande förhållanden.

Nytt reseföretag på vår djurvänliga lista

Nyheter

Ska du ut och resa? World Animal Protection Sveriges lista med reseföretag som tagit ställning för djuren hjälper dig att resa djurvänligt. Det senaste tillskottet på listan är Nygren & Lind Travel.