Turister simmar med elefanter

Elefantens dag: Fortsatt lidande för elefanter när bad och selfies ska rädda turistanläggningar

Nyheter

Risken är stor för ökat djurplågeri när elefantattraktioner behöver kompensera inkomstbortfall under coronakrisen. Det visar en ny rapport som vi släpper i dag.

I Asien hålls över 3 800 elefanter i fångenskap på 357 anläggningar. Tre fjärdedelar av dem finns i Thailand - en alarmerande 70-procentig ökning på bara 10 år. Vi har granskat elefantturismen under ett decennium i Thailand, Indien, Laos, Kambodja, Nepal, Sri Lanka och Malaysia. I den rapport som släpps idag har vi granskat samtliga 357 anläggningar i dessa länder. 

Rapporten visar att det finns en växande medvetenhet om att shower och elefantridning orsakar lidande. Turister är däremot okunniga om lidandet bakom "mjukare" kontakt med elefanter, som bad och selfies. Att bada elefanter har ökat i popularitet under de senaste fem åren, med en tredubbling av antalet attraktioner i Thailand som erbjuder detta. Dessa anläggningar kallat sig ofta "reservat" eller "räddningscenter".

Hela 63% av elefanterna lider under svåra förhållanden på anläggningarna i de granskade länderna - 2015 var denna siffra 5%. Vår granskning visar även att endast 279 (7%) av elefanterna hålls på djurvänliga attraktioner.

Elefanter drar in stora vinster åt turistattraktioner - genom shower, ridning, bad eller som rekvisita för selfies. Enligt rapporten genererade turistindustrin för elefanter i fångenskap mellan 581 och 770 miljoner amerikanska dollar per år. Baksidan är djurens lidande.

Vilda djur plågas för turister: Stöd vår kamp för djuren

Julia Engqvist, som är kampanjansvarig för World Animal Protection Sverige säger:

"För många turister skulle resan till Asien inte kännas komplett utan ett möte med en elefant, vare sig det är en show, ridning eller badning. Men tyvärr ökar dessa elefantälskande turister, i sin jakt på denna "en gång i livet"-upplevelse, efterfrågan på något som orsakar ofattbart lidande bakom kulisserna. Elefanter är intelligenta, sociala varelser som faller offer för en handel som utnyttjar dem i tusental. Turister måste få veta sanningen - alla elefanter som du kan komma nära nog att röra vid är en elefant som har utsatts för hemsk misshandel. Det är inte bara ridning och cirkusliknande shower som innebär lidande - det gör även bad- och selfiemöjligheterna. Det är inte oskyldiga nöjen - det är grymhet."

När turismen stannade av helt under pandemin tvingades många elefantanläggningar att stänga och säga upp sin personal, medan de återstående kämpar för att ta hand om sina elefanter. Våra supportrar har bidragit ekonomiskt till 13 elefantvänliga reservat i Asien för att hjälpa dem genom den svåra tiden.

Turister rider på elefanter

Som en hållbar, långsiktig lösning förespråkar vi ett globalt förbud mot att fånga vilda elefanter, för att säkerställa att kommande generationer skonas från lidandet i fångenskap. Turister har också stort inflytande - genom att avstå, och kan istället välja att se elefanter i deras naturliga livsmiljö eller stödja elefantvänliga attraktioner. För de flesta räddade elefanter är det inte möjligt att återvända till det vilda, så ett elefantvänligt reservat är deras bästa alternativ. De arbetar med enbart observation och ger värdefulla arbetstillfällen och inkomster till lokalbefolkningen.

Sju av tio svenskar anser att elefantridning och shower med vilda djur är oacceptabelt. Andelen svenska turister som rider på elefanter har halverats, från 33% till 16% på tre år. 7 av 10 svenska turister som besökte Thailand red inte på elefanter, visar en enkätundersökning från 2019.

Här kan du skriva på vår namninsamling för att få världens rikaste länder att stoppa den globala handeln med vilda djur, inklusive elefanter:

Skriv på

Läs mer..