Grisarna i EU förjänar bättre liv

Grisarna i Kina kan äntligen få ett bättre liv

Nyheter

Med stöd från organisationen Open Philantropy Project kan vi förbättra villkoren för miljontals grisar i Kina. Vi vill bland annat starta projekt där grisarna lever fritt i stora stall.

En halv miljon dollar. Så mycket har välgörenhetsorganisationen Open Philantropy Project investerat i vårt arbete med lantbruksdjur. Vi kommer använda pengarna till att förbättra villkoren för grisarna i Kina.

Suggor lever hela sitt liv i trånga bås

Efterfrågan på griskött stiger. Det får många grisuppfödare att sänka sina normer för välfärd i ett försök att sälja så mycket kött som möjligt på kortast möjliga tid. För att hålla omkostnaderna nere sker en intensiv uppfödning av grisar. Suggorna lever till stor del sitt liv i små bås där de inte har plats att röra sig och aldrig får se dagsljus.

Jonty Whittleton, som är ansvarig för vårt arbete med lantbruksdjur, berättar: ”Grisar är mycket intelligenta djur. När de känner sig uttråkade och frustrerade visar de ofta upp ett onormalt beteende. Till exempel biter de i båsens galler. Deras hälsa påverkas av det faktum att de inte kan röra sig och sover på hårda golv. Grisarna lever så tätt tillsammans att det är lätt för sjukdomar att sprida sig. Det ökar användningen av antibiotika.”

Kina är världens största producent av griskött. Varje år föder landet upp omkring 700 miljoner grisar – det är över hälften av alla grisar i världen. Det kommer göra skillnad för miljontals grisar om vi kan visa de kinesiska grisuppfödarna ett bättre sätt än intensiv uppfödning. 

Så vill vi hjälpa grisarna

Med stödet från Open Philanthropy Project vill vi:

  • samarbeta med ledande kinesiska grisuppfödare om pilotprojekt med bättre välfärd för grisarna
  • påverka dagligvaruhandeln till att kräva att deras leverantörer ger grisar bättre levnadsförhållanden
  • påverka den kinesiska regeringen till att införa bättre välfärdsstandarder
  • informera konsumenterna om hur grisar lider i den intensiva uppfödningen och skapa större efterfrågan på kött från grisar med bättre förhållanden

En viktig investering för grisarna

”Det är en fantastisk möjlighet att forma framtidens djurvälfärd i det kinesiska lantbruket. Vi är glada att kunna stötta World Animal Protections arbete för att införa bättre förhållanden för grisarna i Kina” säger Lewis Bollard från Open Philantropy Project.

Jonty Whittleton säger: ”Vi är tacksamma för Open Philanthropy Projects investering. Det kommer att spela en avgörande roll i vårt arbete för att införa stora stallar i Kina med bättre förhållanden för grisarna. Vårt arbete i Kina kommer vara till nytta för grisarna och för företagen.”

kina-grise-1216

Fler förbättringar för lantbruksdjur

Vi samarbetar redan med globala företag för att förbättra livet för lantbruksdjur.

Ett av dessa företag är BRF, som är en av världens största leverantörer av griskött. BRF har förbundit sig att fasa ut användningen av fixeringsbås i sin leverantörskedja 2026. Det innebär att 365 000 suggor inte längre behöver vara fastspända i små bås under större delen av sina liv. Istället får de större möjligheter att bete sig naturligt.

Vi ser fram emot att hjälpa ännu fler djur tack vare stödet från Open Philanthropy Project.

Läs mer om vårt arbete för djuren i lantbruket >>

Vårt arbete i Kina kommer vara till nytta för grisarna och för företagen.

Läs mer..