Costa Rica urges tourists not to take wildlife selfies

Costa Rica uppmanar turister att inte ta selfies med vilda djur

Nyheter

Oftast är det fel mot vilda djur att ta selfies med dem. Många människor är inte medvetna om det lidande som deras selfies kan orsaka, så vi stöder regeringen i Costa Rica och deras kampanj för att uppmuntra till ansvarsfull turism.

Costa Rica är hem för mer än 5 % av den kända biologiska mångfalden i världen. Varje år besöker miljontals turister från hela världen Costa Rica för att beundra det imponerade djurlivet – sengångare, tukaner, apor och många fler som detta lilla land är hem åt.

En grym närbild

2017 publicerade vi rapporten ”A close up on cruelty” som rankade Costa Rica som det sjunde värsta landet för selfies med vilda djur.

Vår rapport fann också att det har skett en ökning med 292 % i antalet selfies som har laddats upp på Instagram mellan 2014 och 2017.

Mer än 40 % av dessa är ”dåliga selfies” på vilda djur som blir kramade eller behandlas olämpligt av en människa.

amazon_selfie4

Många turistanläggningar tillåter fortfarande besökare att hålla eller ha direktkontakt med vilda djur för selfies

Grymma turistattraktioner

I Costa Rica är det straffbart enligt lag att hålla vilda djur i fångenskap. Men många turistanläggningar tillåter fortfarande besökare att hålla eller ha direktkontakt med vilda djur för selfies.

Det är fortfarande vanligt att se vilda djur fångas på ett brutalt sätt och manipuleras för selfies eller placeras i så kallade reservat enbart som fotorekvisita.

costa_rica_selfie_campaign

Kampanjen Stop Animal Selfies

Regeringen i Costa Rica vill skydda vilda djur och förbättra sin rankning av vilda djur genom att införa nya lagar. De har även startat kampanjen Stop Animal Selfies för att öka medvetenheten bland turisterna om grymheten i att ta selfies med vilda djur.

Dessa åtgärder kommer också skydda turister från möjliga risker i samband med direktkontakt med vilda djur.

Kampanjen Stop Animal Selfies marknadsförs av regeringen i Costa Rica och oss samt reseföretag. Information delas ut på Costa Ricas internationella flygplats, där turister uppmanas att ta bilder med de enda djur som älskar selfies: mjukissengångare och andra leksaksdjur.

1019546_0

Turister publicerar sina bilder på leksaker på sociala medier för att informera andra om den dolda grymheten bakom selfies med vilda djur.

Roberto Vieto, som arbetar hos oss på brasilianska kontoret för att skydda vilda djur säger: 

World Animal Protection är dedikerat till att få bort turistnäringen från den grymma underhållningsindustrin. Vi gratulerar regeringen i Costa Rica för att ha startat detta ambitiösa initiativ om ansvarsfull turism inom regionen och runt om i världen.

Wildlife selfie code dos and donts

Våra regler gällande selfies med vilda djur 

Våra regler gällande selfies med vilda djur

En ”dålig” selfie med vilda djur är en bild eller inlägg där ett vilt djur hålls eller rörs i syfte att vara fotorekvisita.

En ”bra” selfie med vilda djur är där en bild eller inlägg med vilda djur inte har någon direkt mänsklig kontakt och djuret inte hålls i fångenskap för att vara fotorekvisita.

Kom ihåg: Om du kan krama, hålla, rida på  eller ta foto med vilda djur så innebär det lidande för djuret.

Vi gratulerar regeringen i Costa Rica som genomför detta ambitiösa initiativ och för ansvarsfull turism in i regionen och i världen.

Läs mer..