Fem tips för ett djurvänligare 2019

Fem tips för ett djurvänligare 2019

Nyheter

Så här i början på året vill vi ge några tips på hur ditt 2019 kan bli ännu djurvänligare.

Vår vision är en värld där djurs välfärd är viktig och djurplågeri har upphört. Om du läser denna text delar du troligen denna vision. Besluten du fattar varje dag, från maten du äter till dina handlingar och val, kan göra stor skillnad för djuren. Vi hoppas att dessa tips kan ge lite inspiration för ett djurvänligare nytt år.

RESANDE: Undvik attraktioner som innebär djurplågeri

Har du resplaner för det nya året? Många människor som älskar djur vill ta chansen att komma nära vilda djur och inser inte alltid att det ofta innebär djurplågeri. Läs på om anläggningarna innan du besöker dem för att se till att det är djurvänliga turistattraktioner. Vilda djur i fångenskap genomlider fruktansvärt lidande för att roa turister runt om i världen. Det finns också stora hälso- och säkerhetsrisker på attraktioner där man får komma nära vilda djur.

Vare sig det gäller elefantridning, fotografering med ett vilt djur eller att simma med delfiner, tänk ett varv till innan du köper en biljett. Innan du packar dina väskor är det bra att läsa vår guide för en djurvänlig semester.Res gärna med en researrangör som tagit ställning mot plågsam underhållning med vilda djur

1021298_1

MAT: Mindre och bättre kött

Många av oss vill skapa nyttigare vanor nu på det nya året och det finns många sätt att göra det som även djuren vinner på. Köttkonsumtionen har minskat i Sverige men är fortfarande hög. Köttproduktionen är den största enskilda faktorn som påverkar klimatet och den ökande efterfrågan på kött i världen har lett till industriell uppfödning – den mest omfattande källan till djurplågeri i världen.

Industriell uppfödning är dålig för djur, människor och planeten och måste upphöra. Även små förändringar för dig kan innebära stora förbättringar för djuren. En bra start kan vara att testa en vegetarisk eller vegansk dag i veckan. Att vara flexitarian leder långsiktigt till mindre köttätande och är bättre för hälsan.

Sist men inte minst vill vi uppmuntra dig till att vara en eftertänksam och medveten konsument. Ta reda på var din mat kommer ifrån, att den är miljövänlig och att djurvälfärden är hög.

1017436

ADOPTERA: Ta hand om ett räddat djur från djurhem, lämna kvar exotiska djur i det vilda

Om du vill ha ytterligare en familjemedlem kan du leta upp ett djurhem i närheten och adoptera djuret därifrån. Det finns så många djur som söker nytt hem. En annan sak att komma ihåg är att aldrig välja ett vilt djur som husdjur. Exotiska husdjur som grå jako, ormar och sköldpaddor, hör hemma i det vilda och kan inte ha ett fullgott liv i fångenskap i burar eller akvarier. 

Ett domesticerat djur har avlats omsorgsfullt i tusentals år för att leva sida vid sida med människor. Välj ett husdjur som är lika glad att leva med dig som du är att leva med det.

1020371_1

LÄS PÅ: Bli en insatt och medveten konsument, sprid kunskapen

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hjälpa djuren är att lära dig själv mer om djurvälfärd. Kunskap är makt – och genom att förstå lidandet för djur i världen kan vi informera andra och ge en röst till dem som saknar.  Ett sätt att hålla sig uppdaterad är att prenumerera på våra nyhetsbrev, där vi en gång i månaden informerar om vårt arbete och frågor som rör djurvälfärd.

Prenumerera på nyhetsbrev

AGERA: Stöd djuren du älskar

Sist men inte minst kan du hjälpa djur genom att skriva på namninsamlingar, protestera mot företag som saknar djurskyddspolicy, rösta på djurvänliga politiker och skänka pengar.

Genom generösa gåvor från tusentals supportar har vi kunnat hjälpa miljoner djur under 2018. I denna film kan du se några av höjdpunkterna. Vi siktar på att hjälpa ännu fler djur i år och din gåva kan hjälpa oss att komma ett litet steg närmare en värld utan djurplågeri. 

Vill du engagera dig ännu mer finns fler tips här