Fakta delfiner

Delfiner i Indonesien frisläppta efter lång fångenskap

Nyheter

ABC News rapporterar om tre delfiner som har släppts fria i Stilla havet, efter att ha hållits i fångenskap som underhållning vid ett hotell i Indonesien.

De tre delfinerna Johnny, Rocky and Rambo räddades redan för tre år sedan från sin instängda tillvaro i en liten bassängvid en turistanläggning. Där hade de hamnat efter att ha sålts av en cirkus, som tidigare använde dem i sina föreställningar.

I ett havsreservat vid Bali, Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center, fick de sedan leva ett mer naturligt liv, i väntan på att släppas fria. Reservatet skapades 2019 med hjälp av den indonesiska staten.

Delfinerna tvekade först när grindarna öppnades, men efter en timme hade alla tre simmat ut till sina nya liv i frihet. För att se till att de klarar sig så bra som möjligt, kommer de att övervakas under ett år med GPS-sändare.

Nu slipper de äntligen det tuffa, begränsade livet i fångenskap, som innebär stora påfrestningar. Den äldsta delfinen Johnnys tänder hade exempelvis malts ner till tandköttet, när han befriades från hotellet. Nu har en tandläkare sett till att han har nya tänder så att jan kan klara att livnära sig själv i havet.

Glädjande djurvänlig trend

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Frisläppandet av de indonesiska delfinerna är glädjande nog en del av en tydlig utveckling bort från uppträdanden med delfiner i fångenskap. Vi hoppas att den här trenden ska hålla i sig, så att allt fler delfiner slipper ett liv i fångenskap. Många fler djurvänliga reservat kommer att behövas, dels för att förbereda delfiner som varit i fångenskap på ett nytt liv i frihet, dels för att delfiner som av olika skäl inte kan klara sig i frihet kan få en bra permanent tillvaro i reservat.”

Den indonesiska regimens engagemang för de tre delfinerna var en naturlig följd av en tio år lång informationskampanj, för en större förståelse av att delfiner i fångenskap inte är något nöje utan en grym begränsning av deras liv. Kampanjen omfattade bland annat aktiviteter i skolor och uppmanade allmänheten att inte köpa biljetter till föreställningar med delfiner som underhållning.

Reservatet i Bali kommer att fortsätta att befria delfiner och liknande djurvänliga delfinreservat håller nu på att byggas i Nordamerika och Europa, i takt med trenden att fler delfinarier avvecklas.

Tyvärr är delfinshower däremot fortfarande populära i Kina, Japan och Mellanöstern. I Sverige hålls delfiner i fångenskap i Kolmården. Skriv på för att ge dem en välförtjänt ledighet från stressiga shower och högljudd publik:

Till namninsamlingen

Frisläppandet av de indonesiska delfinerna är glädjande nog en del av en tydlig utveckling bort från uppträdanden med delfiner i fångenskap.

Läs mer..