Foie Gras - Ducks - World Animal Protection

Viktig signal om kungen stoppar foie gras som brittiska kungahuset

Nyheter

Den nya brittiska monarken Charles III är känd motståndare till den grymma maträtten foie gras, ank- och gåslever. Ingen foie gras serveras nu på kungliga middagar i Storbritannien, enligt BBC. Vi hoppas svenska kungahuset följer det djurvänliga brittiska exemplet.

Gäss och ankor utsätts för ett enormt lidande när foie gras produceras. De tvångsmatas för att levern ska bli onormalt fet och marknadsföras sedan som en lyxig läckerhet på våra tallrikar. Innan fåglarna slaktas matas de intensivt under omkring en månad, genom ett rör som körs ner i halsen på dem. Tvångsmatningen gör att levern kan svälla och bli tio gånger så stor som normalt.

Det här djurplågeriet har fått mycket kritik från World Animal Protection och andra djurvälfärdsorganisationer, som kräver ett stopp för den djuretiskt oacceptabla produktionen av ank- och gåslever. I ett brev till organisationen Peta meddelar nu det brittiska kungahuset att foie gras inte kommer att serveras i några kungliga sammanhang, enligt BBC.

Är det dags för en liknande, djurvänlig deklaration från det svenska kungahuset? Vi hoppas Carl XVI Gustaf kommer att följa Charles III:s exempel och helt ta avstånd från foie gras vid alla kungliga middagar.

Det skulle vara en viktig signal från Sveriges statschef till andra att också stoppa den här brutala behandlingen av djur. Uppfödning av ankor och gäss för foie gras är i dag förbjudet i Sverige, men inte import och försäljning.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi djurhjälpare som tillsammans är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Det skulle vara en viktig signal från Sveriges statschef till andra att också stoppa den här brutala behandlingen av djur.

Läs mer..