Jaguar in a sanctuary in Costa Rica

Brutal tjuvjakt på jaguarer för traditionell asiatisk medicin

Nyheter

Vår undersökning avslöjar den illegala handeln med kroppsdelar från jaguarer i det sydamerikanska landet Surinam

Varning: Innehållet nedan kan upplevas som upprörande. 

Dessa magnifika kattdjur, kända för sin vackra päls, tjuvjagas brutalt och deras kroppsdelar processas och säljs till Kina.

Utdraget lidande 

Den grymma hanteringen innebär att jaguarer jagas och skjuts upprepade gånger och blir allvarligt skadade. Ofta får de en kula i huvudet när de är för skadade för att kunna röra på sig. Vid ett tillfälle blev en jaguar skjuten sju gånger innan den dog, vilket ledde till ett utdraget lidande.   

Handeln 

Processen innebär att koka ner kropparna under upp till en vecka tills de blir som klister eller sirap. Det säljs sedan på svarta marknaden. Produkten används i tron att den kan bota reumatisk värk, öka potensen och förbättra hälsan.

Det här är första gången som denna illegala handel har dokumenterats. Filmen här ovan visar en hemlig jaguarslakt.

Vårt arbete 

Tjuvjakt på jaguarer för traditionell asiatisk medicin är något som hittills skett i det fördolda. För att hantera frågan kommer vi att samarbeta med Surinams regering och andra organisationer, för att hitta lösningar och dela information för att förhindra tjuvjakt.

Vi vill också sprida information om djurplågeriet och få Surinams regering att stoppa både jakten och den illegala handeln.

Under en resa till Kina förra året uttryckte vår högsta chef, Steve McIvor, oro över det hemska lidandet för djur vars kroppsdelar används i traditionell medicin. Han framhöll att med stor respekt för traditionen och sekler av visdom, måste ändå djurens lidande och risken för deras utrotning tas hänsyn till, särskilt när det finns syntetiska alternativ.

jaguar_hanging_2

Tjuvjagad jaguar. Foto taget av våra utredare

Fler hot mot jaguarer 

Tyvärr är traditonell asiatisk medicin inte enda hotet mot jaguarer.

Enligt beräkningar finns runt 173 000 jaguarer kvar i det vilda, en minskning med 20-25% de senaste 21 åren. De klassas som ”nära utrotningshotade’. 

Med allt fler gruvbrytningar och skogsavverkning blir djurens habitat mindre och det uppstår fler konflikter med människor, som upprörs över att deras boskap blir jaguarbyten. Det gör djuren mer synliga och underlättar för tjuvjägare och maffian att hitta jaguarerna i det vilda.

Det finns också bevis för att jaguarungar tas från det vilda och säljs, ofta till välbärgade affärsmän som håller dem som statussymboler utan att veta hur de ska tas om hand.

Barbariskt och osäker verkan

Nicholas Bruschi, som är utredningsexpert på World Animal Protection säger:  

“Vår utredning har avslöjat en chockerande illegal handel som utnyttjar sydamerikanska regnskogars kanske mest ikoniska djur på ett barbariskt sätt för traditionell asiatisk medicin. Jaguarer är redan hotade av minskade habitat och konflikter med människor. Nu dödas de brutalt och i onödan. Och jaguarungar må vara söta men de är vilda djur och hör hemma i naturen, inte i den illegala handeln.”

Du kan läsa vår rapport om den chockerande illegala handeln här  

Vår utredning har avslöjat en chockerande illegal handel som utnyttjar sydamerikanska regnskogars kanske mest ikoniska djur på ett barbariskt sätt för traditionell asiatisk medicin

Läs mer..