Minkproduktion er dyremishandling. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Vi kräver förbud mot minkfarmerna

Nyheter

Coronapandemin startade i Wuhan. Men nu är det den skandinaviska minkindustrin som världen riktar sina blickar mot.

Danmark har beslutat att avliva alla minkar och att ingen uppfödning av mink får ske under 2021. Anledningen är att det nya coronaviruset muterat i minkindustrin och det finns en risk för att framtida vaccin inte kommer att vara verksamma mot den nya minkvarianten av viruset, som redan har spridit sig till människor. 

Sverige har konstaterat virussmitta i tio minkindustrier men inte några muterade varianter som i Danmark. De svenska minkindustrierna har fått nya biosäkerhetskrav: Inga andra än de anställda släpps in, inga minkar eller utrustning får flyttas ut. 

 Minkindustrierna borde sedan länge ha förbjudits av djurskyddsskäl, säger vår generalsekreterare Roger Pettersson. Nu ser vi att de fungerar som reservoarer för det nya coronaviruset och hotar folkhälsan. Att hålla djur trångt och onaturligt måste få ett slut.  

När minken själv får välja är den ett ensamlevande djur som rör sig stora sträckor och som befinner sig vid eller i vattendrag bland annat för att jaga. I farmerna har de andra minkar tätt inpå sig, pytteliten yta att röra sig på och allt är onaturligt för dem. De avlivas dessutom med koldioxid. Minken är ett semiakvatiskt djur med stor förmåga att hålla andan länge och avlivningen blir allt annat än human.

Minks in a cage at a mink farm in Sweden

Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

Roger Pettersson säger:

Sverige har under lång tid setts som en föregångare internationellt när det gäller djurskyddsfrågor. När det gäller pälsdjursfarmningen står regering efter regering dock och stampar. Land efter land förbjuder pälsdjursfarmerna, men i Sverige händer inget. Nu måste S-MP-regeringen ta sitt ansvar och förbjuda farmerna.

Toppbild: Bild av Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

Läs mer..