orangutang i träd

Orangutanger byter säng varje natt

Nyheter

Hurra för orangutangerna på deras dag! De är en av de största trädlevande däggdjuren och våra närmaste släktingar. De är kända för sin vackra röda päls.

Ordet Orang Hutan betyder skogsmänniska på malaj och indonesiska. De finns bara på Borneo och i Sumatra. 

Hanen kan bli ända upptill 180 cm och väga ända upp till 200 kg men normalt väger hanen runt 145kg och honan ca 65.  De äter främst frukt. De gillar inte att gå ner på marken och när det regnar använder de löv som paraply. De bygger ny ”säng” varje natt, de använder aldrig samma säng två gånger.

orangutangens dag

Hanar lever gärna ensamma men ibland hittar man små flockar då med honor. Ungarna går länge med sin mor, runt sju-åtta år. Likt människan har de mycket barnomsorg och mycket att lära ut till sina avkommor, så den långa tiden behövs.  

Vad många inte vet är att Sumatras orangutanger delas in i två arter: Sumatra och  Tapanuli -  efter ett område söder om Tapanulisjön. Det var först 2017 genom DNA-test som man insåg de var två olika. 

Orangutanger levar runt 45 år i det vilda.  Förr fanns miljoner av dem, idag finns endast runt 50 000 kvar. Största orsaken är skövlingen av deras habitat, främst för att skapa palmoljeplantager. Orangutanger far även illa i turistindustrin och som exotiska sällskapsdjur. Även allt fler skogsbränder hotar deras antal.  

orangutang

Här kan du läsa mer om vårt arbete för att skydda vilda djur. 

Vilda djur

Orangutanger levar runt 45 år i det vilda. Förr fanns miljoner av dem, idag finns endast runt 50 000 kvar

Läs mer..