
Nu kan du få veta om en restaurang serverar fulkött
Nyheter
Från och med idag måste svenska restauranger kunna tala om varifrån deras kött kommer. Det är en viktig djurskyddsframgång som World Animal Protection länge arbetat för. Du kan bidra till ännu fler framgångar för djuren i livsmedelsindustrin genom att skriva på vår namninsamling för att stoppa fulköttet.
Om du frågar restaurangpersonalen varifrån köttet de serverar kommer ifrån ska de kunna svara dig. Det blir då lättare att välja bort fulkött – billigt importerat kött från djur som levt under dåliga villkor och kan ha fått mycket antibiotika som ökar risken för spridning av antibiotikaresistenta bakterier.
Vissa köttprodukter är undantagna från det nya regelverket, som blandprodukter och korv och hamburgare som inte lagas till på restaurangerna. Informationsplikten gäller inte bara restauranger, utan också storhushåll som kan ansvara för maten i både offentlig och privat verksamhet, exempelvis skolor, personalmatsalar och äldreboenden.
Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection, säger:
– Det här är ett viktigt framsteg för att vi ska kunna minska fulköttet i restaurangbranschen, genom att många konsumenter väljer bort det från sina tallrikar. Men en svaghet med förändringen är att ursprunget inte behöver kommuniceras skriftligt och att besökarna själva kan behöva fråga personalen om varifrån köttet kommer. Vi vill i stället att ursprungslandet ska stå i menyn, så att konsumenterna får informationen direkt.
Skriv på för att stoppa fulköttet!
Att restauranger och storhushåll ska kunna svar på frågor om varifrån deras kött kommer är en viktig del i arbetet för ett nytt djurvänligare livsmedelssystem – men det finns mycket kvar att göra. World Animal Protection driver därför kampanjen ”Stoppa Fulköttet!” för att uppmärksamma de katastrofala effekter djurindustrin har för djur, människor och hela planeten.
Förutom djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker handlar det om förödande skogsskövling och miljöförstöring – som också drabbar många vilda djur – stora utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser och fara för spridning av livsfarliga antibiotikaresistenta bakterier och annan smitta mellan djur och människor, som fågelinfluensa.
För att få svenska politiker att arbeta för en djurvänligare och klimatsmartare matproduktion samlar vi in namnunderskrifter, som vi kommer att överlämna till landsbygdsminister Peter Kullgren.
Amanda Dahlberg säger:
– Nu gäller det att visa att vi är många som vill se en förändring! Du är viktig för att kampanjen ”Stoppa Fulköttet!” ska bli framgångsrik. Ju fler vi är som kräver ett stopp för fulköttet, desto mer tryck kan vi sätta på politikerna att agera. Så skriv på namninsamlingen till Peter Kullgren redan i dag – och be gärna andra göra det också.
▶ Är du djurvän?
Då hittar du många likasinnade i World Animal Protection, som är en global djurskyddsorganisation med rötter tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i 12 länder i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Det är alla vi djurvänner tillsammans som är World Animal Protection.
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld: