I våra hav driver uttjänta fiskeredskap runt. Deras vassa och onedbrytbara linor fortsätter att fånga havslevande djur som sakta och plågsamt dör.

USA: Tack vare ditt stöd kunde en instrasslad knölval utanför Cape Cod få hjälp

Blogg

Skrivet av

I våra hav driver uttjänta fiskeredskap runt. Deras vassa linor fångar havslevande djur som sakta och plågsamt dör.

Redskapen dumpas i haven efter att de inte längre anses som användbara. Men deras vassa och onedbrytbara linor fortsätter att fånga havslevande djur som trasslar in sig i dem och sakta och plågsamt dör.

Ett av dessa djur var en knölval som upptäcktes utanför Cape Cod i USA. Han var djupt intrasslad i nylonlinorna och kroppen var full av sår och ärr efter de vassa repen. Han var starkt avmagrad och hade säkert varit intrasslad i flera månader. Linorna begränsade valens rörlighet och gjorde det svårt för honom att skaffa mat. Han höll sakta men säkert på att dö. Men det fanns hjälp att få.

Center för Costal Studies finns på Cape Cod och är en del av vårt nätverk som arbetar aktivt med att befria intrasslade djur. Sedan 2012 är World Animal Protection med och stödjer deras verksamhet. 

Det tog en hel timme att komma igenom repen med kniven

Scott Landry från Center for Coastal Studies, som ledde räddningsinsatsen, berättar: 

“Med bojar kunde vi få valen att sakta ner så att vi kunde skära loss repen. Det tog nästan en timme för kniven att skära igenom de starka repen. Tack vare vår specialutrustning lyckades vi befria valen och ändå hålla oss på behörigt avstånd.”

 

Valar är stora djur och inte alltid medvetna om att de bör hålla sig lugna medan de vassa knivarna bearbetar repen. Tack vare stödet från Animal Protectors har vi kunnat utbilda människor över hela världen i hur man ska gå tillväga för att inte skada djuret eller sig själv. Bara i Mexiko har vi nu utbildat 180 räddningsarbetare i 15 team runt om i landet. De har redan befriat 31 valar. 

 

World Animal Protection arbetar för att rensa haven från “spöknät”, alltså de dumpade eller förlorade fiskeredskap, som hotar våra havslevande djur. Så länge spöknäten driver omkring där ute behövs våra räddningsteam. Med ditt stöd kan vi se till att de blir fler och kan rädda ännu fler djur som fastnar i de dödliga fällorna.

incontext-knolval