Ännu en björn befriad från gallindustrin i Vietnam

Ännu en björn befriad från gallindustrin i Vietnam

Nyheter

Björnen Holly kan äntligen säga farväl till sitt eländiga liv i den brutala gallindustrin. Hon har nu fått ett nytt liv i ett reservat

I november berättade vi om vårt arbete för att stoppa den grymma industrin bakom björngalla i Asien och vi är tacksamma över alla som valde att stödja vårt arbete med en gåva. Därför är vi extra glada över att nu berätta om ytterligare en framgång. Vårt arbete för att stoppa gallindustrin i Vietnam har gjort att flera björnar har kunnat konfiskeras, när det visat sig att de olagligt utnyttjats för sin galla. Nu har vi till och med lyckats övertala en ägare att frivilligt överlämna sin björn.

1020535_holly_rescued_bear

Björnen Holly slipper ett liv i fruktan och smärta.

Björnarna lever i ett plågsamt helvete

Björnarna i gallindustrin lever i små, smutsiga burar utan vare sig frisk luft eller dagsljus. De har nästan ingen plats att röra sig på i sin bur, där till och med golvet består av ett hårt metallgaller. Om och om igen tappas de på sin galla på ett mycket plågsamt sätt.

Efter att vi under flera år har tryckt på den vietnamesiska regeringen blev det till slut förbjudet att tappa galla från levande björnar i Vietnam. Men det var svårt att kontrollera att lagen följdes och tusentals björnar riskerade ändå att få sin galla tappad.

Mikrochips skyddar björnarna

För att lättare kunna skydda björnarna och säkra att inga nya björnar föds i fångenskap eller tas från naturen har vi samarbetat med de vietnamesiska myndigheterna om att mikrochippa alla björnar i fångenskap.

Tack vare våra insatser i landet har antalet björnar i fångenskap sedan förbudet infördes minskat med nästan 70 %: Från 4 300 till 1 350 björnar. Och antalet fortsätter att minska.

Björnen Holly fick bästa julklappen

Lite innan jul fick björnen Holly den bästa julklappen. Medan vi mikrochippade henne och andra björnar i samma område lyckades vi övertala Hollys ägare att frivilligt överlämna sin björn till ett reservat.

1020537_holly_rescued_bear

Björnen Holly på väg till sitt nya liv i ett tryggt reservat.

I 20 år – sedan hon var liten – har Holly levt i fruktan och smärta i sin usla lilla bur. Men nu är det slut. Hon kan äntligen röra sig fritt och undersöka sina omgivningar, söka efter mat och vara tillsammans med andra björnar. Hon har äntligen fått ett liv som är värt att leva.

Hjälp oss skydda fler björnar från gallindustrin - ge en gåva till vårt arbete

På gallfabrikerna tillbringar björnarna hela sina liv i trånga burar.