Pictured; A dolphin being used for photo opportunities at Resort World Sentosa, Singapore. Credit Line: World Animal Protection

Över 600 000 fick information om delfiner

Nyheter

Under sommaren har vi, precis som förra året, skickat ut digital information om delfiner. Det är en del av vår kampanj för att få Kolmårdens djurpark att stoppa sina delfinshower.

Delfinannonserna skickades med så kallad geotaggning, så att informationen gick via Facebook till personer som befann sig inom en radie av 10 km från Kolmårdens djurpark eller 5 km från Komårdens ägare Parks & Resorts huvudkontor. Under två månader såg 644 000 människor informationsfilmen.

Kolmårdens delfinarium är Sveriges enda anläggning för delfinshower. Tidigare i år kom beskedet att delfinariet ska stänga men det är inte bestämt när. Under tiden fortsätter delfinshowerna inför betalande publik och hög ljudnivå som vanligt. Det här är en mycket onaturlig miljö för vilda djur som delfiner. De borde omedelbart få semester och slippa uppträda, i väntan på att flyttas till en ny djurvänlig tillvaro.

Delfinarier marknadsförs som oskyldig familjeunderhållning, men att vara instängd i en bassäng och uppträda för publik är ett grymt öde för en delfin. Alla delfiner borde få utlopp för sina naturliga beteenden i frihet. Våra annonser via geotaggning har förhoppningsvis lett till att många fått upp ögonen för delfinernas lidande och därför valt att inte besöka Kolmårdens delfinshower.

Onaturlig miljö

Kolmårdens djurpark har haft delfiner i fångenskap för underhållning sedan 1969. I delfinariet finns ett dussintal flasknosdelfiner, som hålls i en betongbassäng på 2 000 kvadratmeter med klorerat vatten. Vilda flasknosdelfiner rör sig vanligen över ett stort område på 100 000 kvadratmeter.

Målet var att nå 200 000 människor så det här resultatet är verkligen glädjande, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige. Vi måste informera för att ge människor möjlighet att göra djurvänliga val. I den onaturliga miljön i en bassäng är delfinerna i stor utsträckning tvingade att lyda personalen. De får inte vara ifred och mat används som belöning. De präglas att utföra de beteenden personalen begär av dem för att få mat, även om de egentligen inte vill delta i träningen och showerna.

För World Animal Protection är det en självklar grundinställning att vilda djur hör hemma i frihet och inte i djurparker. I undantagsfall kan djurparker bidra till att skydda hotade djurarter. Det går inte att motivera delfinernas fångenskap i Kolmårdens djurpark utifrån ett bevarandesyfte, eftersom flasknosdelfinen inte är en hotad art.

Annonseringen har gjorts i samarbete med det digitala kampanjföretaget Jalt, som är baserat i Nederländerna.

Här kan du skriva på för att den stora researrangören TUI ska sluta marknadsföra delfinshower. 

Tui tjänar pengar på delfinunderhållning

Delfinarier marknadsförs som oskyldig familjeunderhållning, men att vara instängd i en bassäng och uppträda för publik är ett grymt öde för en delfin

Läs mer..