Fyll din semester med vilda upplevelser

Fyll semestern med vilda upplevelser

Nyheter

Att se vilda djur i det vilda är en oförglömlig upplevelse. Vårt råd är att strunta i delfinarier och elefantridning och istället uppleva de vilda djuren i naturen där de hör hemma.

Nu är det sommar och semester för många svenskar, och många ser säkert fram emot utlandsresan. Ofta innebär utflykterna upplevelser med djur – särskilt vilda djur som uppträder på olika sätt. Delfiner, späckhuggare och elefanter är fascinerande djur och vi imponeras av deras konster. Men om turisterna kände till baksidan av showerna och det lidande som dessa intelligenta djur utsätts för, skulle de förmodligen tänka till en extra gång innan de besökte sådana attraktioner. 

Djurens dolda lidande

Många svenskar har besökt delfinarier enligt en undersökning som vi genomförde i början av 2014. Samtidigt anser nio av tio att djur är kännande varelser som måste kunna bete sig naturligt. De flesta delfiner och späckhuggare vi ser på delfinarier har fångats i det vilda, tas från sina familjer och tvingas uppträda flera gånger om dagen. Dessa djur rör sig över enorma ytor i det vilda och får både kroppsliga och mentala skador av ett liv i fångenskap, till exempel ögonskador av bassängvattnet och magsår av stress. 

Elefanter fångas också in från naturen, ofta efter att deras mammor först dödats. Elefantungar bryts ner fysiskt och mentalt för att de ska lyda människor, göra konster och tillåta att vi rider på dem. Ofta tränas de med skrämselmetoder och får skador av de onaturliga rörelser de måste utföra dag ut och dag in. De står ofta kedjade och får varken rätt mat eller skötsel. 

Upplev djuren i det vilda där de hör hemma

Tyvärr kan denna lista göras väldigt lång då det är många vilda djur som utnyttjas som underhållning för turister runt om i världen. Därför arbetar vi i World Animal Protection för att stoppa shower med vilda djur. Som djurvänlig turist finns en hel del bättre alternativ som kan ge en verklig upplevelse för livet, och med gott samvete!

Läs mer om vårt arbete för djurvänlig turism >>

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Om turisterna kände till baksidan av showerna skulle de förmodligen tänka till en extra gång innan de besökte attraktioner med vilda djur.

Läs mer..