Fur Free Europe

Lidandets och dödens tid i pälsindustrin

Nyheter

För många är det här en tid av glädje och förhoppningar inför jul och nyår. Men för miljontals pälsdjur i EU är det lidandets och dödens tid. Tiden då de avlivas och flås för att deras pälsar ska säljas.

I EU producerades 2020 omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar. De flesta av de omkring 750 minkfarmerna finns i Finland, Polen, Litauen och Grekland. I Sverige finns runt 25 minkfarmer.

Och nu är det tid för massavlivningar igen i pälsindustrin. För pälsdjursuppfödarna är det viktigt att pälsarna inte skadas så att de minskar i försäljningsvärde och att avlivningsmetoderna inte är för dyra. Pälsdjuren utsätts därför för avlivningar som är så skonsamma som möjligt mot pälsen, men inte mot dem.

Gaskammare, elchocker och brutna nackar

Minkar tas från sina burar på pälsfarmerna och stoppas in i gaskammare. De kan vara många minkar på samma gång i gaskammaren vilket kan leda till stress och att de kvävs i trängseln innan de dör av gasen. När minkarna gasas med koldioxid kan det ta uppåt 15 minuter innan de dör. Kolmonoxid kan också användas och då blir minkarna först medvetslösa och dör sedan av syrebrist.  

Rävar och mårdhundar dödas med elchocker, genom att en elkabel förs in i munnen och ändtarmen. De drabbas då av hjärtflimmer och blir medvetslösa.

Även chinchillor kan dödas med gasning eller elchocker. Men många avlivas genom att de som hanterar dem böjer chinchillornas huvuden bakåt och bryter nacken av dem.

Skriv på för ett pälsfritt EU

De här grymheterna måste stoppas. Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer World Animal Protection det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals som vi är medlem i.

Fur Free Europe är en uppmaning till EU att förbjuda den grymma pälsdjursuppfödningen och handel med produkter från pälsdjursuppfödning. Om vi lyckas få in en miljon underskrifter till maj nästa år måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. 

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är dags att stoppa pälsdjurens lidande genom att avveckla EU:s pälsindustri. Tillsammans kan vi göra EU pälsfritt. Hittills har över en miljon personer stött det kravet med sina namnunderskrifter. Men det är viktigt att vi får in fler namn – för att visa EU:s beslutsfattare att vi är många som vill att pälsindustrin ska avvecklas och för att gardera oss mot att vissa namnunderskrifter kan vara ogiltiga. Så skriv på namninsamlingen Fur Free Europe och be gärna andra att göra det också.”

Skriv på

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi djurhjälpare tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Det är dags att stoppa pälsdjurens lidande genom att avveckla EU:s pälsindustri.

Läs mer..