Ræve lider hele livet i små bure på finske pelsfarme. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Stora framgångar för pälsdjuren

Nyheter

Pälsindustrin blir allt mer ifrågasatt. Norge är det senaste landet i raden att avveckla pälsdjursuppfödning och i USA säger den folkrikaste delstaten Kalifornien nej till päls. Över 1,3 miljoner EU-medborgare har dessutom skrivit på namninsamlingen för ett pälsfritt EU.

Nu är det slut på Norges hundraåriga pälsindustri (Källa: Göteborgs-Posten). Det finns ett beslut i stortinget om ett förbud mot pälsindustrin från 2025. Men sedan den 13 januari i år finns inte längre någon aktiv pälsfarm kvar i landet.

Tyvärr innebär avvecklingen att de sista 750 minkarna som använts som avelsdjur exporteras till den danska pälsindustrin. Förhoppningsvis försvinner snart även pälsdjursuppfödningen där, eftersom det just nu pågår en stor namninsamling för att förbjuda pälsindustrin i Danmark och alla andra EU-länder.

Från World Animal Protections kontor i USA kommer den glädjande nyheten att delstaten Kalifornien inleder 2023 med förbud mot produktion och försäljning av nya pälsprodukter. Som USA:s i särklass folkrikaste delstat med nästan 40 miljoner invånare (drygt en tiondel av hela USA:s befolkning), kan Kalifornien förhoppningsvis vara en föregångare för andra delstater att också bli pälsfria.

Starkt stöd för ett pälsfritt EU

Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer World Animal Protection det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals som vi är medlem i.

Fur Free Europe är en uppmaning till EU att förbjuda pälsdjursuppfödning och handel med produkter från pälsdjursuppfödning. Om vi lyckas få in en miljon underskrifter till maj måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. 

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är dags att stoppa pälsdjurens lidande genom att avveckla EU:s pälsindustri. Tillsammans kan vi göra EU pälsfritt. Hittills har 1,3 miljoner stött det kravet med sina namnunderskrifter. Men det är viktigt att vi får in fler namn – för att visa EU:s beslutsfattare att vi är många som vill att pälsindustrin ska avvecklas och för att gardera oss mot att vissa namnunderskrifter kan vara ogiltiga. Så skriv på namninsamlingen Fur Free Europe och be gärna andra att göra det också.”

Skriv på

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare och supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Norge och Kalifornien är nu pälsfria och många vill förbjuda pälsindustrin i hela EU.

Läs mer..