Björnmamman Daria och hennes ungar

Björnmamman Daria och hennes ungar räddade i Rumänien

Blogg

Skrivet av

Tack för att du bidrar till att hjälpa djur och ge dem nya liv i djurvänliga reservat. Fyra utsatta björnar har nu fått ett nytt hem i reservatet Libearty i Rumänien, som World Animal Protection stödjer.

Daria med sina barn Tasha, Lulu och Kyle - Foto AMP

Björnmamman Daria och hennes små björnungar Tasha, Lulu och Kyle hade sökt sig till en by i Darmanesti i Rumänien i jakt på mat. Daria haltade så illa att hon hade svårt att röra sig och ta hand om sina ungar. Byborna kontaktade därför björnreservatet Libearty så att björnfamiljen skulle kunna få hjälp.

När Daria undersöktes visade det sig att det handlade om en gammal skada. Hon hade tidigare haft ett benbrott på ett av sina framben och det skadade benet läkte sedan ihop på ett felaktigt sätt. Tyvärr är det nu för sent att göra något åt skadan och det innebär att hon kommer att vara halt under resten av sitt liv. 

Haltandet gjorde det besvärligt för henna att hitta mat åt sig själv och ungarna. Förmodligen var det därför de hade vandrat till områden där det bor människor för att kunna livnära sig på sopor. 

Björnar är vilda djur som hör hemma i naturen och om de söker sig till platser med människor finns risk att de blir skjutna för att människorna vill skydda sig och sina tamdjur från dem. Men att omplacera björnfamiljen till ett annat skogsområde bedömdes i det här läget inte vara ett djurvänligt alternativ. Darias hälsa var så dålig att det skulle ha varit svårt för henne att överleva i naturen. 

Tasha, Lulu och Kyle framför sin mamma Daria på väg att släppas ut i Libearty

Tasha, Lulu och Kyle skulle inte heller ha bra förutsättningar för att klara sig själva i frihet, eftersom de hade lärt sig att leta efter mat med sin mamma i närheten av människor. De skulle sannolikt få stora problem med att anpassa sig till ett naturligt björnliv och kunna överleva.

Därför blev Libearty deras nya, djurvänliga hem. Där får de nu allihop den omsorg de behöver och behöver inte längre vara oroliga för att inte hitta någon mat. I reservatet kan Daria och hennes ungar äta sig mätta och leva i lugn och ro utan att behöva bli stressade av möten med människor och riskera att bli skjutna av dem. 

Libearty – en trygg plats för över hundra björnar

World Animal Protection bidrar till att björnreservatet Libearty i Rumänien sedan 2005 har varit en djurvänlig plats för björnar som av någon anledning har svårt att klara sig själva i naturen. Här tas över hundra björnar om hand av vår samarbetspartner AMP. 

Libearty - Foto Tom Svensson

Libearty ligger mitt i Rumänien vid staden Zarnesti och är världens största reservat för brunbjörnar. Björnarna har rejält med utrymme för att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt gå omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns på plats och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.

Libearty - Foto Tom Svensson

Verksamheten finansieras med stöd från bland andra World Animal Protection och genom att reservatet tar emot besökare. Besökarna måste vara noga med att visa respekt för björnarna och inte störa dem på något sätt. Det här är björnarnas skyddade värld, där de ska kunna känna sig trygga.

Din hjälp livsviktig

Tack för att du är med och ger djur bättre liv! Våra insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Vi arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

World Animal Protection bidrar till att björnreservatet Libearty i Rumänien sedan 2005 har varit en djurvänlig plats för björnar som av någon anledning har svårt att klara sig själva i naturen.