Vi hjälper djur i dubbelt drabbade Nepal

Vi hjälper djur i dubbelt drabbade Nepal

Nyheter

Det är endast tack vare våra givare som vi kan hjälpa djur som drabbats av katastrofer. Senast är behovet skriande i Nepal, som drabbades av två jordbävningar med två veckors mellanrum.

Kavre-distriktet, två timmars bilfärd från Katmandu, är ett område som av Nepals regering bedömdes som ett av de värst drabbade. Vårt indiska team sändes dit och vår kommunikationsansvariga Scott Cantin berättar om sitt besök där:

Överallt såg vi raserade hem och boskapshus. Människor och djur bodde i tillfälliga skjul och det som en gång var en vacker bergsby är nu en dammig ruinhög. Vi hörde ljudet av rasmassorna som röjdes undan. Stenar flyttades, plåtar drogs loss. Människor försökte få undan resterna av det gamla som inte längre kan användas och bygga upp sina hem och djurstallar på nytt. Hundar skällde, kor, bufflar och getter kommunicerade med varandra, några gnydde av smärta.”

incontext-nepal-062015

Killing fick inte dia

I byn Kankre mötte teamet Chirim Jibi och hans fru Bipana. Deras getter behövde hjälp. Vid första jordbävningen rasade stallet samman över deras get och hennes två killingar. Det tog tre dagar innan Chirim och Bipana lyckades befria getterna och då var dessvärre den ena killingen död. Men som om det inte var tragiskt nog: Stressen av att vara levande begravd, dessutom tillsammans med sin döda unge, hade påverkat getens modersinstinkter och nu stötte hon bort också den unge som fortfarande levde. Den lilla killingen var fullständigt beroende av sin mamma. I det raserade samhället fanns ingen möjlighet till att hitta någon annan föda till en liten killing, så enda vägen var att milt tvinga mamman att låta ungen dia.

Chirim och Bipans fick salva att smörja på getens juver, som hade småsår efter dagarna i rasmassorna, och efter några dagar tittade vi till dem igen.

”Både geten och hennes killing mår efter omständigheterna bra, och det så skönt att se. Vi kan verkligen göra skillnad!” säger Scott Cantin och ler med hela ansiktet.

incontext-getter-nepal-062015

Thailändska katastrofteamet på plats

I söndags (31 maj) landade det thailändska katastrofteamet i Nepal och fortsatte det livsavgörande arbetet som inletts av det indiska teamet. Djurvänner över hela världen har hörsammat våra upprop om att ge en gåva. Hittills har det kommit in närmare en halv miljon dollar till vårt katastrofarbete och varje bidrag är livsviktigt.

Alla som skänkt till vårt katastrofarbete i Nepal och Vanuatu i år ska veta att deras gåvor har betytt mycket för de drabbade djuren och deras ägare. Men även under lugna perioder behövs gåvorna. En stor del av vårt arbete är att se till att människor i utsatta delar av världen är förberedda inför katastrofer, så deras djur inte behöver drabbas så hårt när katastrofen väl inträffar. Tack vare de  gåvor som nu kommer in till vår pågående insamling  kan vi bygga upp en beredskap inför kommande katastrofer. säger Yrsa Sturesdotter, insamlingsansvarig på World Animal Protection Sverige.

Tidningarna i Sverige har rapporterat mycket från både Vanuatu och Nepal. En katastrof som det varit mer tyst om är Malawi som drabbades av en cyklon i  slutet av förra året och som deklarerade katastroftillstånd i februari i år.  Även där kunde vi komma till undsättning och hittills har  42 127 djur har fått hjälp i  Malawi och fler lär det bli, eftersom behovet fortfarande är stort.

Både geten och hennes killing mår efter omständigheterna bra, och det är så skönt att se. Vi kan verkligen göra skillnad!

Läs mer..