Avslöjande bilder på handeln med vilda djur
Nyheter
Över hela världen utnyttjas vilda djur av människor som vill tjäna pengar på dem. World Animal Protection kan nu presentera unik bilddokumentation av handeln med vilda djur. Bilder som tydligt visar varför den här grymma hanteringen av djur måste stoppas.
Tom Svensson, en av Sveriges främsta experter på handeln med vilda djur och ambassadör för World Animal Protection, säger:
”Hur många skulle köpa exotiska husdjur, rida på elefanter på semestern eller köpa smycken av elfenben, noshörningshorn och tigerklor, om de visste vilket lidande det innebär för djuren? Förhoppningsvis kan vårt avslöjande bildmaterial bidra till att minska handeln med vilda djur och stärka opinionen för ett totalförbud.”
Varje dag är det tusentals vilda djur som dödas, fångas in i naturen eller föds upp i fångenskap för att bli handelsvaror. Handeln med vilda djur är en internationell storindustri. Det är svårt att få fram siffror på hur stor handeln är. Men den globala olagliga handeln med vilda djur och växter beräknas årligen omsätta uppåt 20 miljarder dollar, cirka 180 miljarder kronor, enligt den internationella polisorganisationen Interpol.
Minska efterfrågan
Världshandeln styrs av efterfrågan på exotiska husdjur, traditionella mediciner, troféjakt, lyxprodukter gjorda av djurdelar och djur som underhållning. Exempel på djur som drabbas hårt av den här grymma exploateringen är fåglar, ormar, ödlor, sköldpaddor, elefanter, noshörningar, tigrar, björnar och myrkottar.
World Animal Protection arbetar för ett globalt förbud mot handeln med vilda djur. Det behövs en attitydförändring för att det ska bli verklighet. En allmänt ökad respekt för de vilda djurens rätt att leva i frihet kan också göra den olagliga handeln mindre lukrativ. Om vi lyckas minska efterfrågan kommer färre vilda djur att dras in i den brutala världshandeln.
Tom Svensson säger:
”Att köpa och sälja vilda djur måste bli något som fler reagerar negativt mot och inte deltar i. Om vi ska lyckas med det är det viktigt att tydligt informera om lidandet som handeln medför och att sätta sökarljuset på de ljusskygga figurer som bjuder ut vilda djur till försäljning. Handeln måste få en tydlig stämpel som socialt oacceptabel i alla led, från uppfödare och tjuvjägare, via handlare till konsumenter. Ingen efterfrågan, ingen tjuvjakt.”
Plågade ”handelsvaror”
Ett tydligt tecken på att det är djurplågeri att ha vilda djur som husdjur är att de flesta av de ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som husdjur dör inom bara ett år. Många av djuren dör innan de ens kommit fram till ägaren. Omkring två tredjedelar av grå jako-papegojorna dör exempelvis redan innan de hunnit lastas i transportplan. Ofta flygs de vilda djuren till länder som ligger långt från deras naturliga livsmiljöer.
Efterfrågan på traditionell medicin bidrar till uppfödning av tigrar och björnar i fångenskap och tjuvjakt på myrkottar och noshörningar – trots att det finns växtbaserade och syntetiska alternativ till mediciner med animaliska ingredienser. World Animal Protection arbetar för att bromsa både efterfrågan på och utbudet av traditionell medicin som innehåller kroppsdelar från vilda djur.
Många vilda djur plågas och tvingas uppträda inom turistindustrin. För att ett vilt djur ska kunna komma nära människor måste det tämjas. Det innebär att djur på olika sätt tvingas göra som människor vill, utan respekt för djurens naturliga beteende. Ungar kan tas från sin mamma när de är mycket små och blir slagna, fastkedjade och nedbrutna mentalt. Sedan måste de uthärda ett helt liv i fångenskap för att turister ska kunna ta en tigerselfie, promenera med en lejonflock eller kanske rida på elefanter.
Stoppa handeln
Tom Svensson säger:
”All handel med vilda djur måste förbjudas. Att hålla vilda djur i fångenskap innebär ofrånkomligt att de utsätts för lidande. Vilda djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden i frihet och inte utnyttjas av människan. I stället för att utnyttja dem, borde vi anstränga oss mer för ett se till att de skyddas i sina naturliga livsmiljöer.”
Ett globalt handelsförbud skulle inte bara skydda de vilda djuren. Det skulle också motverka risken för att sjukdomar sprids från djur till människor och orsakar dödliga pandemier som covid-19, som troligen spridits via handel med vilda djur. Med andra ord är det hög tid att sluta att behandla djur som handelsvaror – både för djurens och vår egen skull.
För att ett förbud ska bli effektivt, krävs förutom ett starkt stöd i det allmänna rättsmedvetandet också tydliga riktlinjer för tillämpningen och resurser för att se till att reglerna verkligen följs. Vissa delar av verksamheten kan behöva en utfasningsperiod, så att de som i dag är ekonomiskt beroende av handeln med vilda djur för sin försörjning kan få andra inkomstkällor i stället.
Varje dag är det tusentals vilda djur som dödas, fångas in i naturen eller föds upp i fångenskap för att bli handelsvaror. Handeln med vilda djur är en internationell storindustri.