Den grymma hanteringen av grå jako - så här kan det gå till

Den grymma hanteringen av grå jako - så här kan det gå till

Nyheter

Grå jako är en mycket populär papegoja, framför allt för att den har lätt att lära sig tala. Miljoner grå jako fångas in varje år och har blivit utrotningshotad av den omfattande handeln. Här är berättelsen om hur det kan gå till när grå jako fångas in och tvingas leva i fångenskap.

Den vilda grå jakon vaknar högt upp i ett träd i de lummiga skogarna i Kamerun. Hennes partner tvättar hennes fjädrar i en kärleksfull gest. I träden runtomkring vaknar fler papegojor som tillhör deras stora flock.  

Fåglarna flyger ut ur sina bon för att starta jakten på mat. Tillsammans kommer de att flyga flera kilometer under dagen. Under regnperioden håller de sig till trädtopparna för att samla frukter, nötter, frön och bär. Under den torra säsongen landar de på marken för att leta mat. Tyvärr har fågeltjuvarna byggt fällor för båda situationerna.

Pictured: An African Grey Parrot in the wild

Infångad

Under den torra säsongen placeras stora nät på marken med fastbundna lockfåglar. Lockfågeln plågas för att skrika och de vilda papegojorna som flyger högre upp kommer ner för att se vad som står på. Nu under regnperioden har en lockfågel bundits fast vid ett kvastskaft och placerats bland grenar på toppen av trädet som är täckt av lim. Han slås upprepade gånger av fågeltjuvarna. Det får honom att skrika. Den vilda papegojan hör skriken från lockfågeln och flyger ner för att se vad som händer.

När hon landar på en närliggande gren fastnar hon i limmet. Hon försöker flyga men hennes fötter sitter fast. Hon skriker och kämpar för att bli fri men det fungerar inte. En snara kastas över hennes huvud och hon rycks hårt i nacken. Det gör att fötterna smärtsamt slits från limmet och hon ramlar ner genom löven medan hennes kropp slås mot grenarna innan den till slut landar på marken.

Innan hon kan rymma grabbar stora händer tag i henne. Hennes skrik tränger genom skogen när hon kämpar för att fly. Fågeltjuven använder en machete för att hugga av hennes flygfjädrar så att hon inte kan flyga iväg. I smärta och rädsla kastas hon ner i en liten låda. Locket stängs och allt blir mörkt.

Den grymma resan

Den vilda papegojan är instängd, hjälplös och orolig i en liten trälåda. Hon kastas från sida till sida när fågeltjuven åker hem genom skogen. Detta är början på en lång, skrämmande och farliga resa mot att bli någons husdjur - tusentals mil från sin skog, sitt bo, sin partner och sin flock.

Lådan slutar tillfälligt skaka men snart hörs ljudet av en motorcykel som startar och det höga ljudet från motorn skrämmer henne och lådan börjar skaka igen. När motorcykeln äntligen stannar kastas hon hårt mot lådans ena sida. Hon skriker och gråter, men hennes rop på hjälp hörs inte och hon börjar känna sig väldigt svag när resan fortsätter.

Så småningom tystnar det skrämmande ljudet och den vilda papegojan lyfts från motorcykeln och tas till gården som fågeltjuvarna använder. Hon kastas hårdhänt från lådan in i en ny låda - 40x 60 cm som hon delar med 30 andra papegojor som skriker och försöker flyga därifrån. Vissa är redan svaga från sina egna skrämmande resor, skadade och rädda. Andra är sjuka eller i dåligt skick och kommer inte att leva mycket längre till.

Lådan luktar illa och golvet är täckt av avföring. En bonde på gården kastar in en handfull billiga fågelfrön i lådan. Den vilda papegojan är nu mycket svag och hungrig. Hon kryper för att hämta lite mat från golvet. De andra fåglarna gör detsamma och en desperat kamp för mat utspelar sig. De få frön som hon får i sig är väldigt annorlunda mot den mat hon brukade äta. Det ger henne matsmältningsbesvär och kalciumbrist de kommande dagarna - om hon ens överlever den kommande flygresan.

1022680

En smutsig handel

Efter att ha skickats med flyg till Mellanöstern är den vilda papegojan svag och orolig. Det har varit en lång resa inklämd in i en liten varm låda. Plastfönstren i lådan som hon rester i är färgade gröna för att lura tjänstemän som tittar in att tro att papegojorna inuti är gröna inte gråa, inte olagliga att sälja.

Många av papegojorna dör under resans gång. Några från utmattning och dålig mat, andra kvävs och många dör av sjukdomar som snabbt sprids i de fattiga förhållanden de levt i på gården. Deras kroppar lämnas i lådan under de dagar som resan tar och sprider ytterligare sjukdom och infektioner. Hon var en av de få som överlevde – men bara knappt.

Nu är hon på en marknad där det finns nya faror. Klimatet här är mycket torrare än vad den vilda papegojan är van vid. Hon blir extremt varm och törstig, utan att kunna svalna sig eller få friskt vatten. Varje dag går hundratals människor förbi, skriker, ropar, slår på buren och trycker sina ansikten mot den om och om igen. Hon är stressad och rädd men kan inte skydda sig eller fly till trygghet.

1022692_1

En ägares historia

Efter veckor i bullret och folkmassorna säljs äntligen den vilda papegojan. Hennes liv är inte hennes eget. Rövad från den fria världen i trädtopparna har hon vandrat från tjuvjägare till bonde, för att transporteras till säljare och sen till ägare. Hon är traumatiserad, rädd, misshandlad och utsvulten. Burarna byter form men skräcken gör det inte. Endast i denna senaste versionen av fängelse finns det en vänlighet, men det tröstar henne inte från förlusten av hennes hem.

Hennes nya ägare erbjuder henne en "papegojblandning", mat som är en ohälsosam och obalanserad diet för en afrikansk grå papegoja och långt ifrån den varierande kost hon njöt av i naturen. Hennes bur är 2 x 1 meter. Hon kan sträcka ut sina vingar men hon kan inte flyga. Hon är ensam och instängd.

Den vilda papegojan är en social varelse som levde i en flock. I stället för andra fåglars sällskap och ljudet av skogen är allt hon kan höra brummandet av en fläkt och en klocka som tickar. Hennes art är mycket intelligent, behöver stimulans men mest av allt sällskap. Utan det, ensam i bur i ett lugnt hus hela dagen blir hon frustrerad och uttråkad.

Hon börjar dra ut sina fjädrar. Det är det enda hon har att göra, det enda som kan hålla henne upptagen. En efter en drar hon ut dem, sliter dem från sin hud och orsakar smärta. Detta liknar ett mänskligt självskadebeteende. Hennes fjädrar kommer inte att växa tillbaka. Det hon gör kommer att lämna henne skallig, kall och lidande men hon kan inte sluta. Det finns inget annat i hennes liv, hon kan inte flyga, hon har ingen partner eller flock och de få timmar som hennes ägare tillbringar med henne, kan inte uppfylla hennes naturliga behov. Hon är dömd till ett liv i ensamhet.

1022561_0

Maya

Maya har alltid velat ha en afrikansk grå jako som husdjur. Hon vet att de är vackra varelser och kan härma mänskligt språk, och hon tycker det skulle vara kul att ha en hemma. Hon har ett fint hus med tillräckligt med utrymme för en bur, så hon tror att hon kan ge den ett bra hem.

Hon besöker en marknad och ser den vilda papegojan bland burar och folkmassor, hon ser de dåliga förhållanden som denna stackars fågel lever i och vet att hon kan ge henne ett bättre liv. Hon är säker på att papegojan har växt upp hos en lokal uppfödare och är tam och trivs med människor.

På vägen hem beslutar sig Maya för att kalla papegojan för Jasmine. Hon sätter Jasmine i en bur i sitt vardagsrum och ger henne lite frön. Papegojan kommer inte att äta förrän Maya har gått där ifrån. Maya försöker lära sin papegoja att härma det hon säger. Det fungerar inte riktigt och hon är lite besviken men tror att det kanske bara tar lite tid. Hon kontrollerar vattnet och maten och går till jobbet.

Varje dag lämnar Maya huset klockan 7.30 och återvänder hem klockan 18:15 bortsett från kvällarna när hon går ut med vänner. Efter några dagar klagar hennes granne på övervåningen på papegojans skrik under dagen. Hon har också märkt att det ibland ligger fjädrar på botten av buren. Hon inser inte att papegojan själv rycker ut dem. Hon tror att det kanske är en hudinfektion och hon byter ut maten.

Hon förstår inte att Jasmine lider av tristess och stress, och behöver sällskap och mental stimulans. Hon vet inte att maten hon ger henne är otillräcklig. Hon inser inte att Jasmin, liksom alla gråa jako-papegojor, behöver lika mycket uppmärksamhet och interaktion varje dag som små barn.

Varje gång hon släpper ut henne ur buren för att leka tuggar Jasmine på dörrkarmen och möblerna och äter på böcker som sprider papper överallt. Hon undrar vad som är fel med Jasmine och börjar tänka att äga en afrikansk grå jako är mindre roligt och mer krångel än hon trodde. Hon börjar tänka på att ge fågeln tillbaka till marknaden.

Läs mer om vår kampanj för att hindra vilda djur från att hamna i den globala handeln. 

Vilda djur - inte husdjur 

Läs mer..