Ræve i bur på finsk minkfarm. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Tillsammans kan vi göra EU pälsfritt

Nyheter

Miljontals djur i EU tvingas varje år att leva mycket onaturliga och begränsade liv, instängda i pälsindustrins burar. Så får det inte fortsätta: de grymma pälsfarmerna måste förbjudas.

I EU producerades 2020 omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar. De flesta av de omkring 750 minkfarmerna finns i Finland, Polen, Litauen och Grekland. I Sverige finns runt 25 minkfarmer.

Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer World Animal Protection det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals som vi är medlem i.

Fur Free Europe är en uppmaning till EU att förbjuda den grymma pälsdjursuppfödningen och handel med produkter från pälsdjursuppfödning. Om vi lyckas få in en miljon underskrifter till maj nästa år måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. 

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är hög tid avveckla pälsfarmerna och göra EU pälsfritt. Hittills har nästan 500 000 personer stött det kravet med sina namnunderskrifter. Var med och stoppa den grymma pälsdjursuppfödningen i EU: skriv på namninsamlingen Fur Free Europe.”

Skriv på

Ett liv av lidande

En pälsfarm är en väldigt onaturlig miljö, där djuren utsätts för mycket lidande. Kontrasten mot hur pälsdjuren lever i frihet är enorm. 

Rödrävar lever huvudsakligen i par eller i familjegrupper på upp till tio vuxna och valpar och gräver hålor med många tunnlar. Deras arktiska släktingar kan i naturen vandra flera mil. Men på pälsfarmer döms båda arterna till isolering i trådnätsburar med en yta på omkring en kvadratmeter.

Minkar hålls i ännu mindre burar, medan de i naturen gärna klättrar och hoppar mellan träd och dagligen kan röra sig över en yta på tre kvadratkilometer. Dessutom tycker de om att simma och kan dyka sex meter under vattenytan.

Att minkar och rävar inte får utlopp för sina naturliga läggande beteenden i fångenskap kan leda till sjukliga beteenden som visar att de mår dåligt. Det kan handla om stereoyppa beteenden, som att röra sig i cirklar, svansbitning och att de tuggar på sina pälsar.

Andra tecken på att de mår dåligt i fångenskap är självskadebeteenden, infekterade sår, saknade kroppsdelar, kannibalism, hög dödlighet bland nyfödda ungar och att de är svårt att få djuren att föröka sig.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Var med och stoppa den grymma pälsdjursuppfödningen i EU: skriv på namninsamlingen Fur Free Europe.

Läs mer..