Björn hålls i fångenskap för att tappas på galla

Björnen Cam räddad från gallfarm i Vietnam

Nyheter

En asiatisk svartbjörn som hölls illegalt har räddats från en så kallad gallfarm i provinsen Hai Phong i Vietnam.

Utnyttjandet av björnar i fångenskap för deras galla är ett av de värsta exemplen på lidande för djur i världen idag. Björnarna hålls inspärrade i små burar under fruktansvärda förhållanden för att utvinna deras galla, som tros ha medicinska egenskaper. I Vietnam är detta förbjudet men ännu inte helt utfasat.

Cam upptäcktes under en rutinkontroll av World Animal Protection, Four Paws International och myndigheterna. World Animal Protection har samarbetat med regeringen för att registrera och mikrochippa alla björnar som lever på gallfarmer över hela landet och övervaka dem med inspektioner. Detta för att säkerställa att inga nya björnar kommer in i gallindustrin. Alla björnar som hittas utan registreringspapper eller mikrochips konfiskeras och överförs till ett statligt räddningscenter eller till en icke-statligt reservat.

Eftersom Cam hittades utan mikrochip kunde World Animal Protection, tillsammans med lokala samarbetsorganisationerna Four Paws International och ENV, förhandla fram hans frisläppande med de lokala myndigheterna, planera hans räddning och säkra ett nytt hem. Cam får leva resten av sitt liv i en fristad som drivs av Four Paws International i Ninh Binh, drygt 100 kilometer söder om Hanoi.

Cam, som är runt sex år gammal, hölls i en smal stålbur som var 1x1,2 meter bred och 1,5 meter hög, vilket gjorde det extremt svårt för honom att röra sig. Det fanns inget utrymme eller något att göra och han fick en dålig kost som inte gav de näringsämnen han behövde.

Räddningen ägde rum i onsdags. Cam flyttades till en lastbil och kördes till fristaden. Transporten gick smidigt, och han finner sig nu till rätta i sin nya miljö där han kommer att leva ett liv utan grymhet och lidande, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

I över 15 år har World Animal Protection och andra organisationer samarbetat med den vietnamesiska regeringen för att få slut på den brutala hanteringen av björnar för deras galla och skydda den lilla björnpopulationen som finns kvar i naturen.

Kollektiva ansträngningar har resulterat i en minskning av antalet gallbjörnar i Vietnam med 91%, från 4 300 björnar som registrerades 2005 till 369 björnar på gårdar idag.

Björngalla är inte bara grymt och leder till fruktansvärd stress och lidande, det är också dålig goodwill för Vietnam, säger Lina Dahl. Medan betydande framsteg har gjorts över hela landet, ligger Hanoi-provinsen långt efter och är fortfarande landets främsta hotspot för gallauppfödning med 162 björnar, som står för 44% av de totala gallbjörnarna i Vietnam. Myndigheterna i Hanoi måste stänga alla återstående rättsliga kryphål en gång för alla för att stoppa gallfabrikerna.

Läs mer..