”Sir Väs” tillbaka i fångenskap igen långt ifrån sin naturliga livsmiljö
Nyheter
Den giftiga kungskobran ”Sir Väs” är nu infångad igen efter en vecka på rymmen i Skansen-Akvariet. Många drar säkert en suck av lättnad. Men borde djur som han överhuvudtaget hållas i en djurpark?
Efter att ha lyckats slingra sig ut vid en taklampa, kunde kungskobran Sir Väs smita från sin fångenskap i ett av Skansen-Akvariets terrarium. Sedan följde en dramatisk jakt, som fått stor uppmärksamhet i media. Till och med Tullen bidrog med röntgenkameror i sökandet för att försöka lokalisera rymmaren.
Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:
”Nu är Sir Väs’ tid i frihet över och det är förvisso glädjande att varken han eller någon annan kom till skada under flykten. Han är återigen instängd och övervakad, men långt ifrån den livsmiljö i Indien och Sydostasien som är naturlig för kungskobror. Det vi nu bör stanna upp och fundera över är om Sir Väs’ fångenskap verkligen är försvarbar – både utifrån säkerhetsaspekter och ett djurvälfärdsperspektiv.”
Säkerhetsöversyn
Först och främst behövs efter det som hänt en ordentlig genomgång av hur Skansen-Akvariet jobbar med säkerhetsfrågor. För att garantera såväl djurens som de anställdas och besökarnas trygghet krävs en noggrann kartläggning.
Uppenbarligen var det bara i eftertankens kranka blekhet som insikten kom att osäkra lampor satts in i Sir Väs’ terrarium. Finns det fler hål att täppa till innan något annat djur lyckas rymma i Skansen-Akvariet? Hur ser det egentligen ut med kontrollen av anläggningar, underhåll, ensamarbete och allmänna riktlinjer för säkerhetsrutiner?
Endast bevarandearbete
En helt avgörande punkt, som inte bara Skansen-Akvariet utan hela djurparks-Sverige nu borde ta ställning till, är vilken nivå av djurhållning och djurvälfärd som ska utgöra en lägsta nivå bland landets alla djurparker.
För World Animal Protection är det självklart att enda gången det är försvarbart att hålla vilda djur i djurparker är om det finns ett genomgående seriöst bevarandearbete. Där djurindividerna också får artspecifika anpassningar med hög djurvälfärd. Aldrig annars.
Sandra Jönsson säger:
”Vad har vi för grundsyn på vilda djur om vi spärrar in dem på pyttesmå bostadsytor, enbart för vår egen underhållnings skull och för att tjäna pengar på deras bekostnad? Det är att utnyttja levande djur och borde förpassas till historien. Om det inte finns ett mycket starkt skyddsbehov och ett genomgående seriöst koordinerat avelsprogram, ska vilda djur få leva fria i sin naturliga habitat.”
Läs mer om Skansen-Akvariet och andra svenska djurparker i World Animal Protection Sveriges djurparksguide.
Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.
World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.
Vi är mycket tacksamma om du stödjer arbetet för djuren. Bli en djurhjälpare du också. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.
Det vi nu bör stanna upp och fundera över är om Sir Väs’ fångenskap verkligen är försvarbar – både utifrån säkerhetsaspekter och ett djurvälfärdsperspektiv.