Återvinning av fiskeutrustning räddar djurs liv
Nyheter
Kvarlämnade fiskenät är flytande dödsfällor för djuren i havet. Men nu blir många hundra ton nät återvunna av det danska företaget PlastiX, så att de inte längre riskerar sälars, valars och andra djurs liv.
Omkring 136 000 sälar, sjölejon och andra däggdjur mister livet varje år efter att ha fastnat i nät och andra fiskeredskap som tappats eller lämnats kvar i havet – de så kallade spöknäten. Dessutom tillkommer ett stort antal fåglar, havssköldpaddor, fiskar och andra djur.
Men nu blir hundratals ton nät och trålar återvunnet till nya produkter av den danska företaget PlastiX Global. Det sker på initiativ av en av våra samarbetsorganisationer i Global Ghost Gear Initiative (GGGI), MCB Seafood.
Slut med att dumpa uttjänta fiskenät
Återvinningen började i januari förra året och sedan dess har stora mängder nät samlats in längs Englands sydkust.
”Tidigare var fiskarna längs sydostkusten tvungna att betala för att få sina nät bogserade till lotsplatserna. Varje gång kostade det dem flera tusen kronor. Det innebar att en del fiskare i stället lämnade kvar sina nät vid kajen. Och det var heller inte särskilt lockande för dem att hämta upp uttjänta fiskeredskap ur havet eftersom de då bara skulle tvingas betala för att bli av med dem,” förklarar vår kampanjansvariga Christina Dixon.
GGGI har finansierat igångsättandet av ett systerprojekt i Skottland tillsammans med PlastiX och en samarbetsorganisation vid namn KIMO. Därmed kommer ännu fler nät framöver att återvinnas till nytta för fler djur i havet.
Ett enkelt projekt med stor potential
Vi tog initiativet till att starta GGGI under 2015 för att uppmuntra fiskerinäringen, regeringar och internationella organisationer att tackla problemet med de 640 000 ton spöknät som varje år hamnar i våra hav.
”Återvinningsprojektet är ett av många projekt som vi stödjer genom GGGI och vår kampanj mot spöknät. Det är ett enkelt projekt som har potential att göra skillnad för miljoner djur i världens hav,” avslutar Christina.
Nyligen dog en över 10 meter lång kaskelot som trasslat in sig i fiskenät >>
Läs mer om vårt arbete för att stoppa spöknäten >>
Tidigare var det inte särskilt lockande för fiskarna att hämta upp uttjänta fiskeredskap ur havet eftersom de då bara skulle tvingas betala för att bli av med dem. - Christina Dixon, kampanjansvarig