Spöknät i världshaven

Problem

  • Varje år dör miljoner havsdjur av nät eller annan fiskeutrustning som lämnats eller tappats i världens hav – så kallade spöknät
  • Djur som valar, sköldpaddor och sälar fastnar i näten. De dör eller skadas allvarligt i kampen för att komma loss
  • Fiskeindustrin tappar eller lämnar varje år 640 000 ton utrustning i havet.

Lösning

  • Spöknät är ett globalt problem som kan stoppas genom ett internationellt samarbete med regeringar, fiskeindustrin och organisationer.

Detta gör vi

  • Vi sprider kunskap och forskning om de bästa metoderna för att befria djur som fastnat i spöknät
  • ​Vi skapar nätverk för relevanta parter för att skapa en internationell, samordnad insats mot spöknät
  • Vi stöttar utveckling av nya metoder för att ta bort spöknät från haven.

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Hjälp oss att stoppa djurplågeriet.  Bli Animal Protector - anmäl dig idag och stöd med en gåva varje månad.

Flytande dödsfällor

De många näten och fiskeredskapen som flyter runt i världshaven är rena dödsfällorna. De tunga näten kan trassla in djuren så mycket att de inte orkar upp till ytan för att hämta luft – och så drunknar de. 

En stor val kan släpa runt tonvis med fiskeutrustning i flera veckor medan tunna linor gnager sig in i huden och orsakar sådana skador att den till sist dör. Nät som hamnat runt halsen på en säl kan strama åt så att sälen inte kan äta och kanske till slut kväva den - om den inte dör av svält först.

Ett högt pris – inte bara för djuren

Havets invånare är inte de enda som betalar ett högt pris för det flytande skräpet. Fiskerinäringen får varje år betala miljoner för att ta bort nät som har fastnat i båtpropellrar, och den övergivna utrustningen spolas i land på många kuster och orsakar stor nedskräpning även på land.

Vi räddar djur och arbetar för att rena världshaven

Vi räddar djur som sitter fast i spöknät och undervisar i hur man bäst befriar djur från näten. Vi tar dessutom bort fiskeutrustning från stränderna så att till exempel fåglar inte fastnar i dem. På politisk nivå samlar vi handlingskraftiga parter, så att vi kan skapa ett internationellt nätverk med regeringar, företag och fiskeorganisationer. Tillsammans kan vi rensa världshaven från spöknät och förebygga att nya lämnas kvar.

Spöknät i siffror (klicka för att se hela bilden):

Berätta för världen: