Köldkatastrof hotar Perus alpackor

Köldkatastrof hotar Perus alpackor

Nyheter

Vårt katastrofteam arbetar hårt för att hjälpa peruanerna och deras djur, som kämpar mot extrema köldgrader och våldsamma snöfall.

Perus regering har förklarat undantagstillstånd  i 16 av landets 24 regioner. I de drabbade områdena är temperaturen nere i -24 grader, och samtidigt är landet utsatt för det värsta snöfallet på över 10 år.

Tusentals djur och människor är hotade

Över 871 000 alpackor har drabbats av köldkatastrofen. Bara i år har

9 000 vuxna alpackor dött och 161 000 av deras ungar är svaga och mycket sårbara i de låga temperaturerna.

Över 33 000 människor – främst från den fattiga bybefolkningen i bergen – har drabbats av katastrofen, och det extrema vädret har dödat tusentals lamor, boskap och får. Många bönder är nu utarmade eftersom de är beroende av sina djur  för att överleva.

incontext-alpackor-240815

Alpackorna har ingen mat

För många familjer utgör alpackorna över 70 % av deras inkomst. Alpackorna förser dem både med ull och kött och utan dem skulle många i lokalbefolkningen vara tvungna att resa långt bort från sina familjer för att hitta arbete.

Det finns inte mer gräs eller fler växter som alpackorna kan äta och de har ingenstans att hitta skydd mot den isande vinden. Bönderna driver sina alpackahjordar upp till de högst belägna områdena för att hitta skydd och mat. Men där är temperaturen ännu lägre och många av djuren dör.

Vi hjälper djuren

Vi ser  till att djuren får mat så att de kan överleva köldkatastrofen och lokalbefolkningen kan komma på fötter igen.

Tack vare våra trofasta supportrar har vi hjälpt miljontals djur som har drabbats av katastrofer runt om i världen. Du kan hjälpa oss att göra detsamma i Peru genom att ge ett bidrag >>

incontext-alpackor-240815-2
Läs mer om vårt katastrofhjälpsarbete

Se hur vi har hjälpt alpackor i Bolivia

Vi ser till att djuren får mat så att de kan överleva köldkatastrofen och lokalbefolkningen kan komma på fötter igen.

Läs mer..