Unik märkning räddar havets djur från spöknät

Unik märkning räddar havets djur från spöknät

Nyheter

I samarbete med FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorgan) utvecklar vi riktlinjer mot spöknät. När dessa antagits kan vi göra stor skillnad för djuren

Miljoner djur, även delfiner, sköldpaddor och sälar, skadas eller dör efter att ha fastnat i kvarlämnade fiskeredskap, så kallat spöknät. Nu har vi testat unika märkningssystem i Indonesien, som gör att näten kan spåras.

Viktig och enkel märkning

"Att märka fiskeredskap och på så sätt koppla dem till tillverkare och ägare, är avgörande för att kunna få en global bild av var, varför och hur det förloras och vem som förlorar det. Denna information kan sedan användas för att lösa problemet. Det bidrar också till att skapa en ansvarskänsla", säger Christina Dixon, som är kampanjansvarig för SeaChange, vårt projekt mot spöknät.

"Nät kan märkas genom enkel teknologi, som små etiketter med kontaktuppgifter. Ett något mer sofistikerat sätt är att tagga näten med streckkoder, så att information om nätet kan läsas med en mobiltelefon."

1020931

Andra märkningar är flaggor, ljus och bojar, som uppmärksammar andra fartyg om att fiskenät finns i vattnet och hjälper fiskarna att hitta sina nät.

"Att märka redskapen handlar inte om att skuldbelägga utan om att hitta problemområden. Då kan vi få fram lösningar och hämta tillbaka utrustningen när det är möjligt, fortsätter Christina.

Runt 640 000 ton fiskeutrustning lämnas i våra hav varje år.

Fokus på samhällen

Sedan början av 2017 har vi samarbetat med två fiskesamhällen – Pekalongan och Sadeng i Java – för att testa bästa sätt att märka fiskegarn. Metall och miljövänliga märkningar, som bambu och kokosnötter, har alla testats av lokalbefolkningen. Testandet gällde också hur lätt det var att använda metoden och om den riskerade att förorena havet ytterligare.

1020929

Christina förklarar att Indonesien valdes ut för projektet eftersom landets regering visat stor vilja och att det är en brännpunkt för spöknät.

"Vårt arbete har hjälpt till att förstå vilken utrustning som skadar och dödar djur allra mest. Det är fiskegarn med tunna, entrådiga nät som används av fiskeribranschen över hela världen. Garnen fastnar ofta i rev, vrak och andra hinder. Fastnar djur i dem är det nästan omöjligt för dem att komma loss. I Indonesien försvinner de ofta eftersom där finns starka undervattensströmmar och dåligt väder som påverkar regionen."

Stort stöd

Projektet har stöttats av FAO, Nederländernas regering, Indonesiens center för forskning om fiske, och GGGI-deltagare. Vi startade GGGI under 2014. Det har runt 80 medlemmar – regeringar, företag och organisationer – alla hängivna till att lösa problemet med spöknät.

Under juli blir det omröstning bland FAO:s 194 medlemsländer om att godkänna riktlinjerna mot spöknät. Fram till dess kommer Christina att arbeta hårt för att se till att rätt människor förstår vikten av märkning för att hantera problemet.

"Detta är ett praktiskt projekt som banar väg för vårt globala arbete i frågan. Vi försöker också påverka regeringar att utveckla nationella handlingsplaner och arbeta på projekt som hämtar upp och återanvänder eller återvinner gammal fiskeutrustning," säger hon.

Dessa planer är avgörande för att lösa problemet och riktlinjerna är att viktigt första steg.

Vi släppte nyligen en rapport om spöknät. Läs mer om den här >>

Detta är ett praktiskt projekt som banar väg för vårt globala arbete i frågan - Christina Dixon, kampanjansvarig för SeaChange