28 day old broiler chickens crammed together in a chicken shed

Det verkligt hemliga kycklingreceptet är avslöjat

Nyheter

Emma Slawinski, vår europeiska programchef, diskuterar hemligheten bakom KFC:s (Kentucky Fried Chicken) kycklingimperium.

På nätet och i tidningar har det spekulerats vilt kring att en av de mest legendariska och välbevarade hemligheterna i snabbmatens historia har avslöjats.

De hemliga örterna och kryddorna har sporrat människors fantasi i flera år. Ta bort dem och vad har du då kvar? Kyckling. Och varifrån kommer denna kyckling? Ja, DET är den verkliga hemligheten. Vi vet det inte.

Vad kycklingar runt om i världen går igenom vet eller förstår många människor inte. Vi tycks vara medvetna om välfärden för äggläggande hönor men vi behöver göra mer arbete för att få människor att förstå lidandet som äger rum i intensivuppfödningen av kyckling.

Ett kort och onaturligt liv

De flesta ser kycklingar framför sig som springer omkring fritt, som kan picka, klia sig och sträcka ut vingarna. Det är normalt kycklingbeteende. Men det är inte så miljarder kycklingar föds upp innan de blir kött på vår tallrik.

Det skulle chocka de flesta människor om de visste vilka förhållanden som kycklingarna har under den korta tid de får leva innan de slaktas.

7_day_old_chickens

Aveln har medfört att de växer så fort att deras ben, hjärtan och lungor inte hinner ikapp. De sitter stilla i smutsiga burar eftersom deras ben gör ont eller är missformade. Det är vanligt att de dör av hjärtattack eller förstorat hjärta, eftersom de inte får tillräckligt med syre till sina överdimensionerade bröstmuskler.

Den intensivuppfödda kycklingen hålls vanligen i skjul med 20 000 – 30 000 fåglar utan dagsljus. Det innebär att en typisk fredagskyckling får mer plats i ugnen än vad den hade när den föddes upp i skjulet. 

I många skjul finns ingen berikning, inget naturligt ljus, inget utrymme för att klia sig, picka eller sträcka ut vingarna. Kycklingarna sitter oftast i sin egen avföring och ammoniaken fräter sönder deras hud.

En industriellt uppfödd kyckling är en onaturlig produkt som inte längre känns igen som en naturligt uppfödd kyckling. Den göms undan och har inte ett liv värt att leva innan den hamnar på din tallrik. 

Läs också: De intelligenta och sociala kycklingarna

Varifrån kommer kycklingen på din tallrik?

Vi förespråkar inte att du ska sluta äta kyckling. Det är trots allt kanske världens populäraste kött. Vad vi ber om är att du bryr dig om varifrån kycklingen på din tallrik kommer ifrån. Kycklingar är djur som innan de blir kött förtjänar ett liv värt att leva - men miljarder av dem får inte det. 

Är kycklingen du äter – vare sig den är gjord med 11 hemliga örter och kryddor, i en wok, burgare eller enchilada – producerad på ett skonsamt sätt?

Under de närmaste veckorna kommer vi att lansera en ny kampanj som hjälper dig att förstå problemet bättre, så att du kan fatta ett välinformerat beslut om vad du äter och ta ställning för miljarder kycklingar som lider i det fördolda världen över. 

Läs mer om vårt arbete för att skapa bättre djurvälfärd för lantbruksdjur >>

Det skulle chocka de flesta människor om de visste vilka förhållanden som kycklingarna har under den korta tid de får leva innan de slaktas.

Läs mer..