Tyren brændte trods mange protester

Tjuren brann trots många protester

Nyheter

I lördags den 14 november miste en tvåårig tjur livet i fruktan och smärta. Trots stort stöd från många tusen djurvänner lyckades vi inte rädda tjuren från lågorna - men vi ger inte upp kampen.

Varje år under Toro de Jubilo-festivalen i den spanska staden Medinaceli sätts lättantändligt material fast på en tjurs horn. Man tänder eld på materialet och i  över en timma springer tjuren skräckslagen omkring och försöker komma undan de svidande lågorna.

Tjurens våldsamma försök att skaka av sig elden kan få dess nackkotor att vridas ur led. Och trots att tjurens kropp är täckt av lera bränns den i huvudet, ögonen och på ryggen när gnistor och glöd regnar ner över den. När tjuren efter lång tids panik och plåga ger upp och utmattad stoppar sin kamp för att komma undan lågorna, dras den undan och slaktas.

120 000 djurvänner ville rädda tjuren

Vi samlade in 120 000 underskrifter i protest mot den brutala traditionen och på fredag den 13 november överlämnade vi en protest till Medinacelis borgmästarkontor, tillsammans med ett personligt brev till borgmästaren.

Festivalen hölls dock som planerat trots protester från oss och andra djurvänner. Polisinsatsen var stor och hade som uppgift att förhindra alla demonstranter från att komma in på torget, där de satte eld på tjuren. De lokala myndigheterna har nyligen höjt straffet för att försöka stoppa festivalen.

incontext-torojubilo2015

”Det gick inte att fatta”

Christina Abel, kampanjansvarig på World Animal Protection Danmark, var med och överlämnade protesten. Hon berättar om besöket:

”Redan på väg från flygplatsen kunde vi se att vi kommit till `tjurarnas land`; stora skulpturer av tjurar var uppställda längs motorvägen. Själva Medinaceli är en välbevarad medeltidsstad med många turister. Det är inte fråga om ett litet stängt samhälle som är avskuret från omvärlden. Man förundras över att staden inte följer med sin tid och stoppar den fruktansvärda misshandeln av tjurarna.”Om torget där man tänder eld på tjuren berättar Christina:

”Arenan var helt kal, bara täckt med sand. Där fanns inget vatten eller platser där tjuren skulle kunna släcka elden. Den förfärliga behandlingen av tjuren kom mycket nära när vi såg den lilla inhägnade gången som tjuren skulle springa igenom följande dag med eld i hornen. Det gick inte att fatta att flera tusen människor dagen därpå skulle heja på och jubla till tjurens dödsångest utan att förstå hur galet det är.”

Vi fortsätter protestera

Christina fortsätter:

”Det är helt oacceptabelt att låta tjurar lida på detta sätt i traditionens namn och vi fortsätter naturligvis kampen för att få stopp på det förfärliga djurplågeriet. Vi ska sätta press på borgmästaren för att få till ett personligt möte snarast möjligt."

Vi stoppar inte kampen förrän Medinacelis myndigheter tviingas lyssna och avskaffar den brutala traditionen en gång för alla.Se en film från Toro de Jubilo den 14. november. Varning: Det finns mycket våldsamma scener i filmen.

Skriv under och stöd vår protest >>

©Spanish Party for the Animals