Fairy og Armel i reservatets karantæneområde.

Fairy och Armel - nya i Balkasar-reservatet

Nyheter

Skrivet av

Nyligen blev björnarna Fairy och Armel räddade från brutal björnhets i Pakistan. Det lidande de fått genomgå under flera års tid har satt sina spår, men båda björnarna har nu fått möjlighet till bra björnliv.

När Fairy kom till reservatet hade hennes päls en onormal färg. Hos björnar är det ett tecken på att något är fel. Hon var kraftlös och kunde inte ens stå stadigt på benen. Åren av misshandel hade satt sina tydliga spår.

Fairy befinner sig nu i karantänområdet tillsammans med Armel, den andra honbjörnen som nyligen räddades. Från karantänområdet kan hon höra de andra björnarna leka i reservatet utanför och hon njuter av att låta solen värma hennes kropp.

Fairy: Blyg och tillbakadragen

Fairy är lite blyg. Efter många år i fångenskap under stora plågor hade hon glömt hur en björn uppför sig och det tog tid för henne att våga undersöka sina nya omgivningar. Det krävdes också flera försök från Armel att locka henne att leka. Men Armel var  uthållig och nu leker de två gärna ihop, när de inte sitter och njuter i bassängen förstås.

Reservatets anställda fick också hjälp från Armel med att övertyga Fairy om att pröva att äta och dricka annat än mjölk, som var det enda hon hade fått i sitt tidigare liv. Nu har hon upptäckt att bröd och frukt är riktigt läckert!

Armel: Stark och leksugen

6-åriga Armel var till skillnad från Fairy frisk och stark när hon kom till reservatet. Detta trots alla år som hon har varit utsatt för misshandel. 

Armel sattes i samma karantänområde som Fairy. Armel försökte omedelbart få Fairy att leka, men till en början var Fairy inte intresserad. Det ledde till lite inledande gnissel mellan de båda – men inte mer än att det kunde klaras av med ett brummande eller två. Det tog lite tid för dem att hitta rätt mellan sig men nu gillar de båda att leka och har ibland små vänskapliga brottningsmatcher.

En stor del av tiden sitter Armel och kikar ut genom karantänområdets fönster. Hon njuter av den friska luften och kan samtidigt hålla ögonen på världen utanför och höra de andra björnarna. Hennes päls är vacker och glänsande, vilket visar att hon trivs i sitt nya hem. Hon njuter av det lugna livet och äter helst sina favoriträtter, bröd och kyckling.

Ett nytt liv

Snart kan Fairy och Armel ansluta till de andra björnarna i reservatets huvudområde. För första gången i sitt liv kan de känna sig trygga. Aldrig mer ska de behöva frukta den förfärliga misshandel som de tidigare utsattes för. I stället kan de leva goda björnliv i vacker natur med massor av buskar, grönt gräs och svalkande bassänger.

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Läs mer..