Grisars liv kan se så olika ut

Grisars liv kan se så olika ut

Nyheter

Grisar är sociala, intelligenta och renliga djur. Livsvillkoren för dem varierar stort runt om i världen.

Suggorna är mycket omhändertagande mot sina kultingar. Men det får många av dem inte möjlighet att visa eftersom miljoner grisar tvingas leva i bur, utan möjlighet att bete sig naturligt eller ens vända sig om.

I många länder (inte i Sverige) tvingas de ligga på hårda cementgaller utan halm, i en metallbur som är så trång att de inte ens kan vända sig om. Cementgolvets springor gör att suggorna får ont i klövarna.

1021092_2_0

Ladan saknar dagsljus och värmen och ångorna gör luften svår att andas. Musklerna är på väg att förtvina och maten räcker inte till för att stilla hungern.

Suggor vill böka och rota men det kan man inte göra i en bur. I ren frustration börjar hon tugga på metallstängerna. Det enda hon gör är att ligga ner, stå upp, äta en kort stund, sova och tugga på stängerna. Varje dag, hela livet.

Det goda grislivet 

Det är stor skillnad mot livet för den här suggan. Hon vaknar upp på en bädd av halm inne i ladan, där hon sovit tätt intill sina vänner för att hon gillar det. Kompisarna hälsar på henne genom att sätta tryne mot tryne.

Ladan är öppen och släpper in både frisk luft och dagsljus. Hon får göra vad hon vill på dagarna och kan umgås med vem hon vill. När hon blir hungrig går hon till matstationen som läser av den elektroniska taggen i hennes öra. Den ger henne mat i exakt den mängd just hon mår bra av. Blir hon hungrig kan hon även äta av halmen.

1015020_0

I ladan finns även speciella borstar som kan klia henne på ryggen. Dit går hon flera gånger om dagen. 

Vårt arbete går ut på att ge många fler, helst alla, grisar ett liv som liknar det goda grislivet. Vi har redan lyckats få flera grisuppfödningar i de länder som föder upp flest grisar, främst Kina men även Brasilien och Thailand, att ta bort burar för suggor och ge dem berikning, alltså något att sysselsätta dem med.

Vill du vara med och ge världens grisar bättre liv? Här kan du ge en gåva. 

Ge ett bidrag

Läs mer..