Grym trend med vilda djur som underhållning på sociala medier
Nyheter
En ny rapport dokumenterar en mängd videor med vilda djur i onaturliga miljöer på stora sociala medier. Vilda djur som hålls som sällskapsdjur och hänsynslöst visas upp för likes och kommentarer.
Sandra Jönsson, sakkunnig på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:
”Vilda djur är inga sällskapsdjur, utan hör hemma i frihet i naturen. Det är mycket beklagligt att de här filmerna skapar en respektlös inställning till vilda djurs behov och välfärd, genom att visa upp dem i onaturliga miljöer nära människor. Att människor har vilda djur som sällskapsdjur är ett allvarligt problem i sig. Att sedan visa upp dem som underhållning på sociala medier för likes gör situationen ännu värre och kan påverka andra att göra likadant.”
AfA Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), är ett samarbete mellan World Animal Protection och 12 andra organisationer för att stoppa spridning av filmer med djur som behandlas illa på sociala medier. En ny SMACC-rapport, ”Wild Animals ’pets’ on social media: a vicious cycle of suffering”, avslöjar en skrämmande exploatering av vilda djur på nätet.
På bara en dryg månad, mellan 21 september och 31 oktober 2022, registrerade SMACC 840 olika länkar till videor på Facebook, YouTube, TikTok, Twitter och Instagram, med ett brett spektrum av vilda djur som hålls som sällskapsdjur i privata hem. Djuren behandlas som underhållningsobjekt, i stället för levande, kännande individer med egna behov.
Tigrar i koppel och apor i babykläder
Filmer som är lätta att hitta på sociala medieplattformar visar exempelvis lejonungar som har på sig blöjor, apor klädda i babykläder, apor som matas med mjölkflaskor, tigrar som hålls i koppel och andra vilda djur som hålls som sällskapsdjur. Användare delar ofta filmerna, kommenterar hur "söta" djuren är och kan också fråga hur de själva kan skaffa sig vilda djur som sällskapsdjur.
SMACC identifierade minst 97 olika arter som hölls som sällskapsdjur. Uppåt två tredjedelar av djuren i filmerna var hotade arter som långsvansade makaker och tigrar. Vissa är till och med kritiskt hotade arter, som orangutanger.
Sandra Jönsson, säger:
”Filmerna skapar en farlig normalisering av en hjärtlös och oacceptabel djursyn. När vilda djur visas upp på det här sättet i sociala medier kan det leda till att fler vill ha dem som sällskapsdjur. Därmed ökar efterfrågan och handeln med vilda djur, som skapar mycket lidande för djuren och dessutom utgör en hälsorisk för spridning av sjukdomar mellan djur och människor. Vi uppmanar sociala medier att ta sitt ansvar och aktivt arbeta med att hitta och stoppa sådana här djurfilmer.”
SMACC har varit i kontakt med sociala medieplattformar och uppmanat dem att ta bort videor med vilda djur som visas upp som sällskapsdjur och erbjudit dem att hjälpa till med att förbättra deras riktlinjer för sådana filmer. Hittills har Meta och TikTok inlett diskussioner med SMACC, men inga andra plattformar har svarat.
Checklista för vilda djur i sociala medier
Du kan motverka att vilda djur exploateras och visas upp på ett onaturligt sätt i filmer på sociala medier. Här är en checklista med vad du kan göra:
- Anmäl: Rapportera alltid filmer till de sociala medier som publicerar dem, så att de kan agera och ta bort dem. Varje social medieplattform har sin egen rapportfunktion.
- Titta inte: Titta inte avsiktligt på dessa videor. Ju fler visningar den här typen av filmer får, desto mer växer de i popularitet. Ofta kan du se vad som finns i videon genom stillbilderna, titlarna, beskrivningarna eller kommentarerna innan du trycker på play.
- Kommentera inte: Skriv inget i filmernas kommentarsfält, inte ens att du tycker att de är oacceptabla och borde tas bort. Det kan verka motsägelsefullt, men ditt engagemang kan öka populariteten. Det är därför bäst att inte kommentera alls och i stället rapportera filmerna och kanalen.
- Dela inte: Sprid inte filmerna på något sätt, även om du gör det för att öka medvetenheten om vad djurens utsätts för. Delning ökar populariteten och kan därför bidra till fler visningar. Rapportera i stället videon och kanalen.
Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder.
Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.
Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi djurhjälpare som tillsammans är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.
Det är mycket beklagligt att de här filmerna skapar en respektlös inställning till vilda djurs behov och välfärd, genom att visa upp dem i onaturliga miljöer nära människor.