Delfinerne boltrer sig i havet i det hvalvenlige område - Whale Heritage Site - ved Azorerne

Azorerna nytt havsreservat för valar och delfiner

Nyheter

Azorerna utanför Portugals kust har utsetts till Whale Heritage Site. Ett djurvänligt havsreservat, där delfiner och valar skyddas så att de kan få utlopp för sina naturliga beteenden utan att störas av människor.

Whale Heritage Site är en utmärkelse som sedan 2019 delas ut av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stöder det här arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen.

De nio öarna som Azorerna består av har alla en stark historisk koppling till valar. Den portugisiska ögruppen har gått från en lång tradition av att jaga valar som kaskeloter till att i dag inrikta sig på ansvarsfull valskådning och bevarandeaktiviteter. Den biologiska mångfalden är imponerande: här finns 28 olika arter av valar och delfiner.

Med Azorerna finns nu totalt sex djurvänliga havsreservat som har status som Whale Heritage Site. De övriga fem är: Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien, Dana Point i USA, Hervey Bay i Australien och Algoa Bay och Bluff, som bägge finns i Sydafrika.

Garantistämpel för djurvänlig turism

Utmärkelsen Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.

För att kvalificera sig för utmärkelsen Whale Heritage Site måste kandidaterna uppfylla en rad kriterier. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. För att en ort ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande:

  • att visa respekt för valar och delfiner genom att titta på dem på avstånd
  • att uppmuntra en respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner
  • att bedriva forskning och utbildning
  • att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

Med Azorerna finns nu totalt sex djurvänliga havsreservat som har status som Whale Heritage Site.

Läs mer..